Belföld

Ellátási gondok lehetnek a kórházakban

Súlyos ellátási gondokat okozhat az egészségügy területén, hogy június 30-án lejár az úgynevezett színlelt szerződések alkalmazásának határideje - mondta a Magyar Kórházszövetség elnöke pénteken az MTI-nek.

Elsősorban vidéken, ahol most is orvoshiány van, sérülhet a betegellátás, hiszen lesznek olyan orvosok, akik nem hajlandóak magukat “visszaminősíttetni” közalkalmazotti bérbe – tette hozzá Golub Iván.

Az egészségügyben a területi ellátás, illetve az, hogy heti hatvan óra a munkaidő, kényszerítette rá a kórházakat arra, hogy egyéb foglalkoztatási formákat (vállalkozóként, közreműködőként) használva alkalmazzák az orvosokat, hiszen a közalkalmazotti munkaviszonnyal a gyógyítás megoldhatatlan volna – hangsúlyozta a kórházszövetség elnöke.

Elmondása szerint vannak vidéki kórházak, ahol 30-35 százalékos a szakemberhiány, különösen a intenzív terápiás, a radiológiai, a traumatológiai és a pszichiátriai területen, ahol most, a jogszabályváltás következtében, még rosszabb lehet a helyzet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben az orvost ismét közalkalmazotti bérért foglalkoztatja a jövőben egy adott intézmény, akkor azért, hogy ne legyen az orvosnak jelentős jövedelemvesztesége, az intézményeknek mintegy másfélszeresébe kerül, hogy az orvos bérét “felhúzza” az eddigi “vállalkozói” bére szintjére. Ezt a bérnövekedést az intézmények költségvetésükből nem tudják kigazdálkodni – közölte Golub Iván.

“Ha a dolgozók nem akarnak majd szerződést módosítani, akkor ellátatlan területek maradnak, ahol komoly működési zavar lesz”, ami etikátlan a beteggel szemben – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik