Belföld

Gyurcsány Frankfurtban „magyarázza a bizonyítványt”

A magyarországi gazdaságpolitikai fordulatról, „a régi Magyarországgal való szakításról" tartott előadást Új Magyarország – Új Egyensúly címmel Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Frankfurtban, nemzetközi bankok és befektetési cégek mintegy hetven képviselője előtt.

Veres: inkább kérdeztek a résztvevők


Az egészségügy átalakítása, az euróövezeti csatlakozás feltételeinek teljesítése és a kormányzati elképzelések megvalósításának garanciái iránt érdeklődtek leginkább a befektetők – mondta Veres János pénzügyminiszter az MTI-nek telefonon Frankfurtból.

A miniszterelnök az MTI-nek nyilatkozva nem tagadta, hogy frankfurti, majd londoni látogatása a közelmúltban meghirdetett „nagyon tömény” Új egyensúly program külföldi népszerűsítését, megismertetését szolgálja, mivel szerinte a program belső összefüggéseit, részleteit a napi hírekből nem lehet megtudni.

Gyurcsány Ferencet Frankfurtba és Londonba elkísérte Veres János pénzügyminiszter, Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter és más magyar szakemberek. Az Új egyensúly programot Gyurcsány Ferenc június 10-én ismertette, a program számos adóemelési és kiadáscsökkentési tételt tartalmaz.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön Frankfurtban úgy nyilatkozott, hogy „Magyarországgal kapcsolatos aggodalmakat nemcsak hogy nem hallottunk, de nem is érzékeltünk”. Megjegyezte azt is, hogy „az elmúlt napokban sem volt kimutatható komoly tőkekivonás Magyarországról”. A kormányfő kiemelte, hogy Charles Dallara, a Nemzetközi Pénzügyi Intézet elnöke a programot „kifejezetten bátornak”, a „kitűzött célokat jól szolgálóknak” tartotta. Dallara ezt az álláspontot képviselte korábban Milánóban is, az európai pénzügyi vezetők fórumán.

A meghívottak kérdései általában a program menetrendjére, az egészségügyi reformra, az euró bevezetésének időpontjára vonatkoztak. Ez utóbbival kapcsolatban Gyurcsány Ferenc leszögezte: „2008-ra el kell érni az egyensúlyt, ez az elsődleges, készen állni arra, hogy az euró 2010 második felétől bevezethető legyen.”

A miniszterelnök szavai szerint előadásának lényegi vonulata volt annak bemutatása, hogy miként kapcsolódik egymáshoz az egyensúlyteremtés politikája, a reformok politikája és a nemzeti fejlesztések politikája az elkövetkezendő három évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik