Belföld

Kilépett a Fideszből a volt szombathelyi polgármester

Kilépett a Fideszből Szabó Gábor, Szombathely volt polgármestere, önkormányzati képviselő - ezt csütörtökön a szombathelyi városi közgyűlés ülésén jelentette be a politikus.

A nyelvvizsga-ügy



1999-ben Szabó Gábor ellen vizsgálatot folytatott a Veszprém Városi Ügyészség annak kiderítésére, hogy doktori címe megszerzéséhez hamis nyelvvizsga-bizonyítványt használt-e fel a polgármester.
A nyomozás megállapításai szerint Szabó Gábor az ELTE Bölcsészettudományi Karának doktori és habilitációs ügyek irodáján több mint három évvel doktori vizsgára jelentkezése után, csak 1996 végén adott le nyelvvizsgát igazoló iratot. Ez az irat az 1983-ban tett főiskolai orosz nyelvvizsgájáról készült igazolás volt. A nyomozás megállapította, hogy ez a záróvizsga az előírt feltételeknek nem felelt meg. Ennek ellenére az egyetem illetékes irodája úgy fogadta az okmányt, mintha a jogszabályoknak megfelelő okirat volna. A sokat vitatott irat azonban ismeretlen körülmények között eltűnt. A nyomozás megállapította: “kétségtelen, hogy a doktori eljárásra annak ellenére került sor, hogy dr. Szabó Gábor a megkívánt nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem rendelkezett”.

Döntését az MTI kérdésére válaszolva Szabó Gábor azzal indokolta, hogy nem ért egyet a Fidesz jelenlegi szövetségi politikájával. Mint mondta, országosan és az önkormányzati választásokon is nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az MDF-el való együttműködésre, a jobboldali egység helyreállítására.

“A Fidesz-nek Szombathelyen az MDF nélkül nincs esélye a győzelemre, a helyhatósági választáson jobboldali egység nélkül kudarcra van ítélve” – mondta.

Hozzátette: nem ért egyet azzal a már meghozott, de nyilvánosan még ki nem hirdetett döntéssel sem, amely Szombathelyen előtérbe helyezi a választási együttműködést a Pro Savaria Egyesülettel. Négy évvel ezelőtt éppen a Pro Savaria Egyesület volt az, amely gyengítette a jobboldal választási esélyeit, mivel valamennyi körzetben saját jelölteket és polgármester-jelöltet is állított – mondta.

Szabó Gábor nem cáfolta az MTI azon értesülését, hogy az önkormányzati választáson az MDF jelöltjeként indulna, sőt a párt polgármester-jelöltje is lenne.

A távirati iroda eddig hivatalosan meg nem erősített információja szerint a Fidesz Szombathelyen Molnár Miklóst, a Pro Savaria Egyesület önkormányzati képviselőjét kívánja jelölni polgármesternek, a civil szervezettel együtt, közös jelöltként. A jelölést szombaton a Fidesz országos választmányának ülésén véglegesítik.

Horváth Zsolt, a Fidesz szombathelyi szervezetének elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta: sajnálják Szabó Gábor és egy másik, szintén fideszes önkormányzati képviselőjük, Magyar József kilépését. Szabó Gáborral kapcsolatban a városi elnök úgy fogalmazott: politikustársának polgármesteri ambíciói vannak, ezt azonban a Fidesz most nem támogatta, ezért lépett ki.

A Pro Savaria Egyesülettel kötendő választási szövetségről szólva úgy fogalmazott: még folynak a tárgyalások, mint ahogy szavai szerint az MDF-el sem zárultak még le az egyeztetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik