Belföld

Mégis szállíthatott foglyokat a CIA Magyarországon keresztül

Az Amnesty International (AI) szerint a CIA több fogolyszállító repülőgépe is érintette Magyarországot.

Az AI nyilvánosságra hozta azokat a birtokában lévő információkat, amelyekről azt feltételezi, hogy kapcsolatban állhatnak a CIA fogolyszállítási programjával. A szervezet múlt szerdán levélben fordult Gyurcsány Ferenchez az ügyben, de a részleteket csak most ismertette.

Az AI azt feltételezi, hogy a CIA fogolyszállítási (rendition) programjával kapcsolatban állhat az a repülőgép, amely 2005 októberében Izlandról repült Budapestre, majd másnap továbbrepült, s célállomása ismeretlen volt. A közlés szerint a repülőgép megfigyelők leírása szerint a Közel-Kelet irányába haladt. Szintén ilyen kapcsolatot feltételez az AI azzal a repülőgéppel kapcsolatban, amely 2003 májusában a jordániai Ammanból érkezett Budapestre, és még aznap továbbrepült Frankfurtba.

Az AI adatai szerint 2005 januárjában Kuvaitból repült Budapestre egy gép, s még aznap továbbrepült Rómába. 2005. szeptember 4-én a newfoundlandi Ganderből repült egy másik gép Budapestre, s még aznap továbbrepült Bishkekbe (Kirgizisztán), másnap visszarepült Budapestre, majd onnan Ganderbe.

Az AI semmilyen feljegyzést nem talált arról a két járatról, amely 2004 augusztusában és november 20-án Budapesten szállt le és fel: „arról, hogy ez a két járat honnan érkezett, illetve hova repült tovább”.

A nemzetközi szervezet szerint ezekben az esetekben nemcsak a nemzetközi jogot sérthette meg a magyar állam, hanem a hatályos hazai jogszabályokat is. A közlemény hivatkozik a 4/1998. (I. 16.) kormányrendeletre a magyar légtér igénybevételéről, amely „kimondja, hogy feltartóztatható (elfogható) és leszállásra felszólítható az a légi közlekedésben részt vevő légi jármű, amelyet felismerhetően jogellenes célra használnak”.

Az AI választ vár arra, hogy kért-e valaha az Egyesült Államok kormánya fel- és leszállási engedélyt a magyar hatóságoktól a fogolyátadási programban részt vevő járatok számára, s a magyar hatóságokat informálták-e arról, hogy a CIA gépei használják a repülőtereket, s ha igen, akkor ezekre a megkeresésekre mi volt a magyar fél válasza. A szervezet tudni szeretné azt is, hogy kért-e a magyar kormány bármiféle visszaigazolást a fent említett járatok céljáról, s ha igen, akkor milyen információkat kért, illetve milyen eljárás következett, ha a kérdésekre nem érkezett válasz.

Felteszik azt a kérdést is, hogy folytatott-e már a magyar kormány vizsgálatot a fent felsorolt járatokkal kapcsolatban, s az AI elvárja, hogy a magyar szervek hozzák nyilvánosságra annak eredményét. Fodor Márk, az AI magyarországi igazgatója az általa aláírt közleményben kitér arra is, felkérik mindazokat, akik hivatalosan is találkozni fognak George W. Bush amerikai elnökkel, hogy szólítsák fel a guantánamói támaszpont bezárására és a fogolyszállítási program befejezésére.

A szerdai közlemény szerint az AI egyúttal számít arra is, hogy „Magyarország részéről Gyurcsány Ferenc is felszólítja – az Egyesült Királyság, Dánia és Németország kormányaihoz hasonlóan – az Egyesült Államok elnökét a guantánamói fogolytábor bezárására és a fogolyszállítási program azonnali befejezésére”.

Polgár Viktor külügyi szóvivő csütörtökön, egy nappal azután, hogy a nemzetközi szervezet bejelentette, levelet írt a miniszterelnöknek, az MTI-nek úgy nyilatkozott: Magyarország már korábban tisztázta, hogy semmilyen formában nem volt köze az amerikai fogolyszállítások ügyéhez.

Az amerikai elnök június 21-én érkezik Budapestre, s aznap, valamint június 22-én megbeszélést folytat a magyar politikai élet szinte valamennyi vezető személyiségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik