Belföld

Nyomozati hatáskört kaphatnak a vámosok

Jelentősen szélesebb lesz a VPOP nyomozati jogköre szeptembertől, valamint a büntető ügyekben az adóval egy kalap alá kerülnek az eddig nem nevesített járulékok is. A változást az egyes pénzügyi törvényeket módosító csomag tartalmazza.

Jelenleg a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) csak adócsalási ügyekben nyomozhat, ezekben is csak akkor, ha a VPOP hatáskörébe tartozó adókra, járulékokra és költségvetési támogatásokra követik el azokat. A parlament előtt lévő törvénycsomag nyolc bűncselekményre növeli a VPOP nyomozóinak hatáskörét, akik általános jelleggel – nem csak a VPOP hatáskörébe tartozó adó ügyekben – nyomozhatnak.

A pénzügyőrök nyomozati hatáskörébe tartozó bűncselekmények a következők: a jogosulatlan gazdasági előny megszerzése azt jelenti, hogy valaki valótlan tartalmú nyilatkozattal jut hozzá állami, vagy nemzetközi szervezeti támogatáshoz. A számvitel rendjének megsértésével az elkövető úgy “összezavarja” a cégének adminisztrációját, hogy felettébb megnehezíti annak ellenőrzését.

A csődbűntett a csődvagyon bűnös eltüntetésével valósítható meg. Szintén a csődhöz kapcsolódik a hitelező jogtalan előnyben részesítése. Az adócsalás eredménye az állam adóbevételének csökkenése, amelyet hamis nyilatkozattal lehet elérni. A munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás munkaszerződés nélküli, illetve színlelt szerződéssel történő foglalkoztatással valósítható meg.

Az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése az uniós költségvetés megkurtítását jelenti, amit hamis nyilatkozattal, irattal és számtalan más módon is el lehet követni. Az adóra, járulékra, vagy költségvetési támogatásra elkövetett csalás lényege a haszonszerzés céljából való megtévesztés vagy tévedésben tartás.

Ezekben az ügyekben, a szeptember 15-e után indult eljárásokban nyomoz a VPOP a rendőrség helyett.

A Btk. végrehajtásáról szóló, még 1979-ben hozott törvényerejű rendeletet is módosítja a törvénycsomag. Büntetőjogilag eddig is az adókkal azonosan kellett kezelni a járulékokat, de a felsorolás most kiegészül az újabb ilyen jellegű – elcsalt – befizetésekkel. Szeptembertől tehát az adóval azonosan kerül elbírására büntetőjogilag a táppénz-hozzájárulás, az egészségügyi szolgáltatási járulék, az EKHO és a vállalkozói járulék is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik