Belföld

Fidesz: pénzbehajtásra készül a kormány

Cser-Palkovics András, a Fidesz székesfehérvári képviselője szerint az Új egyensúly programmal a kormány nem reformokra, hanem pénzbehajtásra készül.

Cser-Palkovics András, a Fidesz országgyűlési képviselője szerint a szocialista párt néhány héttel, hónappal ezelőtt még kevesebb terhet, több lehetőséget és nagyobb biztonságot ígért a magyar fiataloknak, ezzel szemben most több terhet, kevesebb lehetőséget és kisebb biztonságot akar nyújtani számukra és az őket nevelő szülőknek.

A pártja Fejér megyei területi listájáról megválasztott új, székesfehérvári országgyűlési képviselő úgy értékelte vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján az Új egyensúly programot, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök reformoknak nevezi, de a Gyurcsány-kormány valójában – saját hibás lépései és a pénzügyi válság miatt – pénzbehajtásra készül.

A politikus a tandíjat, az otthonteremtést, illetve az új munkahelyeket emelte ki ezzel összefüggésben. Felidézte, hogy az elmúlt években sok szocialista párti vezető politikus cáfolta, illetve utasította vissza, hogy tandíj bevezetésére készülnének, de most 2007. január 1-jétől szerepel a programban.

A képviselő szerint az utólagos képzési hozzájárulás még jobban rontaná az esélyeket, mivel nem tiszta, hogy mikortól kell fizetni, és egybeeshet a diákhitelek visszafizetésével is.

Cser-Palkovics András emlékeztetett arra, hogy Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető évekkel ezelőtt azt mondta: a jobbmódúak számára sem kívánnak tandíjat bevezetni. Úgy vélte, hogy – akárcsak a Bokros-csomag idején – jelentős mértékben visszaesik a felsőoktatásba jelentkezők, felvételizők száma, és a szegényebb körből származó diákok nem tudnak majd lépést tartani jobbmódú társaikkal.

A politikus Európában is példátlannak tartja az elképzelést, mivel Európa sok országában nincs tandíj, vagy ha van is – mint a szlovákiai 50 euró – az jelképes hozzájárulás. A képviselő szintén kitért arra, hogy a kormány át fogja tekinteni a közlekedési kedvezmények és tarifák rendszerét, megőrizve a nyugdíjasok kedvezményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik