Belföld

Giró-Szász: politikai marketing a Gyurcsány-csomag

Giró-Szász András szerint a kormány intézkedései gyökeresen ellentmondanak a választások előtt kommunikált jövőbeli kormányzati cselekvésekkel. Kéri László viszont úgy gondolja a bejelentésben semmi meglepő nem volt.

A kormány megszorító csomagját elsősorban politikai marketingnek értékeli Giró-Szász András politológus, aki szerint az államháztartás helyzetét ténylegesen javító reformok valószínűleg az önkormányzati választások utáni időszakra húzódnak el.


A politológus MTI-nek adott vasárnapi nyilatkozatában annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a hétvégén bejelentett pénzügyi intézkedések célja valójában a kormány politikai imidzsjavításának folytatását jelenti.


A meghirdetett államreformok például csupán 8-15 milliárd forintos megtakarítást jelentenek, miközben az államháztartás rendbetételére két évre 1200 milliárd forintos nagyságrendű kiigazításra lenne szükség – mutatott rá Giró-Szász András. A politológus szerint az érzékelhető, hogy az államháztartás helyzetét nagymértékben befolyásoló újraelosztó rendszerek reformja politikai okok miatt eltolódik.


A szolidaritási adó fehérít vagy szürkít?


Giró-Szász úgy véli, a bejelentett adóemelések és új adónemek mögött nem láthatók olyan háttértanulmányok, amelyek a meghirdetett lépések társadalmi és gazdasági hatásait tárnák fel.

A politológus utalt arra, hogy a közgazdász-társadalom szerint nem egyértelmű az, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó kulcsának emelése és a szolidaritási adó bevezetése kifehérítő hatás helyett nem kezdi-e el éppen újra szürkíteni a gazdaságot. Az intézkedések hatására több lehet az adóelkerülő és ezáltal csökkenhetnek a bevételek – vélekedett a politológus.


Szerinte a kormány intézkedései gyökeresen ellentmondanak a választások előtt kommunikált jövőbeli kormányzati cselekvésekkel. A bejelentett intézkedések nagyon hasonlítanak arra, amiket akár az ellenzék, akár a közgazdászok jósoltak.


A csomag érdekeket sért


A megszorítások természetes módon érdekeket sértenek, az igazi kérdés az, hogy milyen politikai feltételeket és klímát tud biztosítani a miniszterelnök és a kormány ezek végrehajtásához – mondta el az MTI érdeklődésére Kéri László a miniszterelnök szombaton, az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén ismertetett, Új egyensúly programmal kapcsolatban.

Véleménye szerint a fogadtatás olyan lesz, amilyen hangulatot a média teremt, illetve nagyon sok múlik azon, hogy a miniszterelnök hogyan, milyen érvekkel, mennyire hatásosan tudja bemutatni lépései szükségességét, igazi jelentőségét. Fontos, “hol és kivel tud játszani a politika és a kormány” – mondta.

Természetes az ellenállás


Mint mondta, az természetes, hogy kezdetben mindenki szemben áll ezekkel az intézkedésekkel: a szakszervezetek, a GYOSZ, az adózók különböző szervezetei, a pedagógusok és a többiek, hiszen a csomag “érdekeket sért”.

Kéri László rámutatott: fontos szempont, hogy sikerüljön minél szélesebben szétteríteni a terheket, hogy azok a felső és középrétegek széles spektrumára jussanak, ugyanis nem mindegy, hogy valójában kit hogyan érint egy-egy lépés.


Kéri azt az értékelést nem fogadja el, hogy “nem ezt ígérték”. A Gyurcsány-kormány szerinte az utóbbi hónapokban mással sem foglalkozott, csak azzal, hogy reformok kellenek, hogy megszorításokra van szükség. Ezért “érthetetlen az új keletű ricsaj”. Hat hónapja tudott volt, hogy Brüsszelnek le kell tenni szeptemberben az államháztartás rendbetételére vonatkozó programot – mutatott rá Kéri László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik