Belföld

Jövő hétre várható a döntés az Operaház ügyében

Az Operaház ügyében gyors döntést kell hozni, amit a jövő héten fogok közzétenni - mondta Hiller István, az oktatási és kulturális tárca élére pénteken kinevezett miniszter a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumában (NKÖM) pénteken.

„Nem kétséges, hogy ebben az esetben is gyors döntést kell hoznunk, amit jövő héten fogok közzétenni”- mondta Hiller István, az új miniszter és a leköszönő kulturális kabinet között lezajlott hivatalos átadás-átvétel után, arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy le kívánja-e váltani a Magyar Állami Operaház főigazgatóját.

Hiller István nem kívánta kommentálni azt a sajtóértesülést, amely szerint Vass Lajos, eddigi politikai államtitkár váltaná Hegyi Árpád Jutocsát a főigazgatói székben.

„Az Oktatási és Kulturális Minisztérium létrehozását (összevonását) támogattam, és azt gondolom, hogy ez egy helyes irány volt” – hangsúlyozta Hiller István, aki később megismételte az oktatási tárcánál elmondottakat, miszerint a két minisztérium apparátusában a szolgáltató intézményekkel együtt, de a háttérintézmények létszáma nélkül, jelenleg 846 ember dolgozik, de csak 607 fővel fogják elkezdeni az összevont tárca munkáját. Mint mondta, a két minisztériumban összesen kilenc államtitkárság és egy címzetes államtitkárság dolgozott, ebből öt államtitkárság marad meg.

Arra a kérdésre, mit szól a közalkalmazottak szakszervezete által megfogalmazott bírálathoz, miszerint semmilyen előtanulmány nem készült arról, milyen ütemben, hány embert küldenek el a közigazgatásból, Hiller István azt válaszolta: “ez nem így van, a közigazgatásban (…) megvalósuló létszámcsökkentést már hónapokkal ezelőtt bejelentettük”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik