Belföld

Pokorni: Mi követtük el a hibákat

Megkezdődött a Fidesz XX. Kongresszusa. Pokorni Zoltán nyitóbeszédében őszinte számvetést szorgalmazott a Fidesz választási veresége kapcsán.

„A ránk szavazó több millió embernek, a magyar demokrácia jövőjének és önmagunknak tartozunk azzal, hogy őszinte számvetést készítsünk, mit csináltunk jól, mit rosszul, min kell változtatnunk, hogyan és mikor”” – mondta a Fidesz alelnöke szombaton a Kongresszusi Központban megjelent 1751 küldött előtt. Hangsúlyozta: találhatnak külső okot a választási vereségre, hiszen – mint mondta – tény, hogy a média nagyobb része nem a Fideszt segítette, illetve az „MDF sem mindig úgy viselkedett, mint egy normális ország normális ellenzéki pártja”.

Pokorni Zoltán ugyanakkor arra figyelmeztetett: ha a kalkulálható külső okokra hárítják csupán a „vereség ódiumát”, saját magukat csapják be. „Legyenek bármilyenek a külső körülmények, a hibákat mégiscsak mi követtük el, mert nem tudtunk úrrá lenni rajtuk” – mondta.


Ezt követően zárt ülésen folytatódott a Fidesz rendkívüli kongresszusa. Az MTI információi szerint elsőként az országos elnökség választási eredménnyel kapcsolatos értékelését vitatják meg a küldöttek, majd bizalmi szavazásra és a Fidesz jövőbeni stratégiájának ismertetésére került sor, délután pedig Navracsics Tibor frakcióvezető beszédével zárul majd a tanácskozás. A választási eredménnyel kapcsolatos előterjesztést Orbán Viktor pártelnök mondja el, majd megyénként két-két küldött szólhat hozzá öt perces időkeretben. A vita közepén és végén a pártelnök válaszol, de a küldöttek nem szavaznak a beszámoló elfogadásáról.


Ezt követően 14.30 körül kerül sor az együttes, titkos bizalmi szavazásra, amelyet országos elnökség kért maga ellen. Az országos elnökség Orbán Viktor pártelnökből, a négy alelnökből – Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó – valamint Kövér László országos választmányi elnökből és Navracsics Tibor frakcióvezetőből áll, de a bizalmi szavazás csak azokat érinti – az elnököt és az alelnököket – akiket a kongresszus választott meg.


Az elnökség kétharmados támogatást kér a kongresszustól, így az 1751 küldöttből legalább 1168-nak az országos elnökség támogatását kell aláhúznia a szavazólapon. Amennyiben nem így történik, akkor tisztújításra került sor.


Ha a küldöttek a megfelelő számban biztosítják bizalmunkról a vezetést, akkor a harmadik napirendi pontként a “Szövetség országgyűlési választások után stratégiájáról” Orbán Viktor tart előterjesztést, amelyről szintén nem tartanak szavazást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik