Belföld

Megerősítették a Fidesz-elnökséget

Megerősítették posztján Orbán Viktor Fidesz-elnököt és a párt négy alelnökét a Fidesz XX., rendkívüli kongresszusának küldöttei.

A Fidesz XX. kongresszusán a szavazó küldöttek 87 százaléka támogatta a párt elnökét és a négy alelnököt a bizalmi szavazáson – közölte a szombati kongresszust követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor.

Orbán Viktor elmondta: elnökként azoktól kérte a támogatást, akik a pártszövetséget és a választókerületi rendszert támogatják.


A Fidesz országos elnöksége együttes, titkos bizalmi szavazást kért maga ellen. Az országos elnökség Orbán Viktor pártelnökből, a négy alelnökből – Pokorni Zoltán, Schmitt Pál, Varga Mihály, Pelczné Gáll Ildikó – valamint Kövér László országos választmányi elnökből és Navracsics Tibor frakcióvezetőből áll, de a bizalmi szavazás csak azokat érintette – az elnököt és az alelnököket -, akiket a kongresszus választott meg.


Összesen 896 küldött biztosította támogatásáról szavazatával Orbán Viktor pártelnököt és a négy alelnököt a Fidesz kongresszusán. A szombati szavazásra összesen 1114 szavazólapot adtak ki. 1042 szavazat érkezett be, ebből 19 érvénytelen volt.


A bizalmi szavazást kérő pártelnök és a négy alelnök 896 támogató szavazatot kapott 127 elutasítással szemben. A támogató szavazatok az érvényes voksok 87 százalékának felelnek meg – mondta Kontrát Károly.

A párt rendkívüli kongresszusán Orbán Viktor pártelnökről és a Fidesz négy alelnökéről – Pokorni Zoltánról, Schmitt Pálról, Varga Mihályról és Pelczné Gáll Ildikóról – együtt, titkos bizalmi szavazással döntöttek a küldöttek.


Orbán Viktor egyébként korábban jelezte: kétharmados támogatást kérnek a küldöttektől. Ha a támogatás nem érte volna el a kétharmados arányt, a tanácskozás átalakult volna tisztújító kongresszussá.


A kongresszus folyamán, a zárt tanácskozás megkezdését követően tájékoztatta az újságírókat a Fidesz sajtóosztályának egyik munkatársa arról, hogy összesen 1751 küldött vesz részt a munkában. Ha ők valamennyien szavaztak volna, 1168 támogató voksra lett volna szükség a kétharmad eléréséhez. Az összes kongresszusi küldött számához viszonyítva egyébként a 896 igen szavazat 51,2 százalékos támogatást jelent.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik