Belföld

Elek István: a Fidesznek ketté kéne válnia

A Fidesz kettéválását, két utódpárt létrehozását javasolta Elek István közíró Orbán Viktorhoz írt nyílt levelében.

Orbán Viktor egykori miniszterelnöki főtanácsadója szerint „vissza kell térni a jobbközép összefogás eredeti eszméjéhez”, mert Orbán és a Fidesz – mint fogalmazott – „rossz útra” tért. A Magyar Nemzet és a gondola.hu által közölt levél tartalma szerint „nem most, a kampányidőszakban, nem is az előző választási vereség után, hanem még 1996-ban” kellett volna meglépni, amikor felhagytak „a szuverén jobbközép politikai pártok egymáshoz közeledését ösztönző szereppel”. Elek István a „szellemi és személyi alternatívák” kialakítását szorgalmazva fogalmazta meg a Fidesz két új pártra történő szakadásának lehetőségét.

Vidékpárt és szabadelvű konzervatív párt

A Fidesz-Magyar Polgári Párt egyik újonnan létrejövő utódpártja „egy erőteljesebb ökoszociális elkötelezettséget tanúsító vidékcentrikus konzervatív párt” lenne, amelynek magját a Nemzeti Fórum, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Magosz mai képviselői alkothatnák a közíró elképzelései szerint.

A Fidesz másik utódpártja pedig visszatérhetne „a ’98-ban nyertes szabadelvű konzervatív, polgári párti egyéniséghez, arculathoz”. Elek szerint e két alakulatnak és a KDNP-nek kellene létrehoznia egy, a mai Fidesz-KDNP kapcsolatnál lazább, hárompárti szövetséget.


Az MDF is beleférne


Mint kifejti, a választásokon pedig esernyőszervezetként kéne működniük. Hozzátette: egy ilyen egyenjogúságon alapuló új szövetségnek az MDF is részese lehet valamikor.

Elek István Orbán Viktorhoz intézett írása saját szavai szerint nem más, mint az április 11-én, az országgyűlési választások két fordulója között Dávid Ibolyának írt, a Fidesz és az MDF közötti partneri viszony kialakítását szorgalmazó nyílt levelének „a párja”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik