Belföld

Kitüntették az árvízi védekezésben résztvevőket

Az ország soha ilyen jó teljesítményt nem mutatott, mint az árvízi védekezésben - mondta Sólyom László pénteken, mielőtt kitüntetéseket adott át az árvízi védekezésben kimagasló teljesítményt nyújtóknak. Május 19-ét a kormány a köszönet napjává nyilvánította.

Nagyon biztató látni, mire képes Magyarország akkor, amikor baj van, és biztos vagyok benne, hogy akkor is képes erre az összefogásra és példaszerű munkára, amikor nincs baj – mondta az államfő az Országház Kupolatermében, ahol hősies helytállásnak nevezte a dunai, a tiszai és a Körösök menti árvízi védekezésben részt vevők munkáját.

Az ünnepségen Gyurcsány Ferenc ügyvezető miniszterelnök is azt hangsúlyozta, hogy jól vizsgázott Magyarország, a köztársaság elnökétől a községek vezetőiig ugyanis mindenki tudta, hogy mi a dolga; jól vizsgáztak a vízügyes szakemberek, az önkéntes magyar haderő, a rendőrség, a katasztrófavédelem. A kormányfő szerint sokat lehet köszönni “Európa talán legjobban felkészült” vízügyes szakmájának. Hozzátette: szeretné, ha véget érne az az egy évtizedes időszak, amelynek során ez a szakma mellőzött volt, és sok kritikát kapott.

A miniszterelnök köszöntet mondott a megyei közgyűlések elnökeinek és a polgármestereknek, akik együttműködtek a kitelepítések megszervezésében. A kitelepítésekkel kapcsolatban megjegyezte: “nem hiszem, hogy vezetőnek van ennél embertelenebb feladata”.

Az ünnepségen egyébként részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Lamperth Mónika belügyminiszter, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Kiss Péter kancelláriaminiszter. A rendezvényen Koncz Gábor színművész Petőfi Sándor A Tisza című versét szavalta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik