Belföld

Ötszáz kitelepített visszaköltözhetett

A Tisza teljes magyarországi szakaszán lassan, de növekszik az apadás üteme, ám az Alsó Tiszán még mindig "csak" levonulóban van az árhullám - tudatta az Országos Műszaki Irányító Törzs vasárnap az MTI-vel.

Az elmúlt 24 órában Szolnoknál hét, Csongrádnál és Szegednél tíz-tíz centimétert apadt a Tisza. A Hármas-Körösön 8-9 napja tetőzött az árhullám, azóta az apadás igen lassú – olvasható Reich Gyulának, az irányító törzs szóvivőjének közleményében. A hazai folyókon 1633 kilométer hosszon van készültség, ebből harmadfokú készültség 339 kilométeres védvonalon a Tisza mentén.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője vasárnap az MTI-vel azt közölte: jelenleg az ár- és belvízzel érintett területek nagysága 116 ezer hektár, összesen 239 településen folytatnak védekezési munkálatokat, 51 helyen van rendkívüli árvízvédelmi készültség.

Csökkent a dunai és tiszai ár miatt a kitelepítettek száma, jelenleg 2153; a Tisza és mellékfolyói áradása miatt 1642 embernek kellett elhagynia otthonát. A kitelepítettek száma szombaton még 2645 volt – tette hozzá az OKF szóvivője. Csépa és Tiszasas egyes magasabban fekvő körzeteibe visszatérhettek a kitelepítettek. E két település más körzeteiben, illetve Szelevényen érvényben van a teljes kitelepítés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik