Belföld

Csúcson az Alsó-Tisza

Szegednél az ár szintje 12 centiméterrel meghaladta az eddigi rekordértéket. A városban a gátak környezetében már csak a mentésben részt vevők tartózkodhatnak, a Körös vasúti hidat pedig lezárták a forgalom elől. Jelenleg 158 ezer embert veszélyeztet az ár- és belvíz.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu

Mintegy 158 ezer embert és 51 150 lakóházat veszélyeztet az ár- és belvíz – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor az MTI-vel kedden reggel. Az ár- és belvíz 254 települést veszélyeztet. Közvetlen veszélyben – 38-40 településen – több mint 17 000 ember van. A kitelepítettek száma 566-ról 523-ra csökkent vasárnap óta. Jelenleg 72 településen van rendkívüli árvízvédelmi készültség.

A Tisza a következő napokban tetőzik Szolnoknál és Szegednél, az előbbinél 10 méteres, utóbbinál 10-20 centiméterrel kisebb árral számolnak a szakemberek, ami azt jelenti, hogy mindkét városban a valaha mért legmagasabb vízállásra kell felkészülni.

Megdőlt az 1970-es rekord

A hétfő 19 órai mérések szerint a Tisza vízszintje Szegednél 972 centiméteren állt, ez 17 centiméterrel haladja meg a 24 órával korábbi értéket, és 12 centiméterrel az 1970-es árvízi csúcsot – mondta Kőfalvi István, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője az MTI-nek.

A folyó kora este már volt egy centiméterrel magasabb is, ám a csökkenésből még semmilyen következtetést nem lehet levonni. A hétfői vízállás-előrejelzés szerint a Tisza tetőzése Szegednél a hét második felében várható, előreláthatólag 990 centiméter körüli szinten. Mindszenten és Csongrádon a korábbi maximumnál szintén mintegy 30 centiméterrel lesz magasabb a tetőző vízállás.

Körös, Maros, Duna

A Hármas-Körös erőteljesen árad, Szarvasnál a hétfő esti vízállás már nyolc centiméterre megközelítette az eddigi maximumot, amelyet a tetőző vízállás meg fog haladni. A Maros Aradtól lefelé mérsékelten árad. Az árhullám Makónál valószínűleg két-három nap múlva fog tetőzni 530 centiméter körüli vízállással – itt az eddigi legnagyobb vízállás 625 centiméter, amit 1975-ben mértek.

A Duna nagy árhulláma Belgrád térségében tetőzik. Mivel a felsőbb szakaszokon az apadás üteme nagyon lassú, a Tisza-torkolat körül még mindig rendkívül magas a vízállás, ami a Tiszára duzzasztólag hat.

A katasztrófaturizmus akadályozza a védekezést

Vécsey Ágnes, a szegedi önkormányzat szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a vízügyi szolgálat kérésére teljes egészében, a gyalogos- és a tömegközlekedés elől is lezárták a Felső-Tisza-part egy részét. A nézelődők és a gépkocsiforgalom akadályozta a védekezési munkát, ezért volt szükség az alsó rakpart egyik lejárójánál található útszakasz lezárására.

Lezárták a Körös vasúti hidat

A MÁV közleménye szerint a magas vízállás miatt lezárják a forgalom elől a Körös vasúti hidat hétfőn éjszaka. A hídra zúzott kővel megrakott vasúti kocsikat állítanak, hogy az építményt ne vigye el a megáradt folyó. A hídzár idején Kunszentmárton és Csépa, valamint Kunszentmárton és Tiszaföldvár között az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják. Ezenkívül számos helyen korlátozásokra kell számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik