Belföld

Vasúti korlátozások az árvíz miatt

Az árvíz miatt több vasúti hidat lezártak, több vonalon buszokkal váltják ki a vasúti vonalakat, az érintett területeken lassabb közlekedésre, késésre, kerülő útvonalakra kell számítani.

A MÁV közleménye szerint a magas vízállás miatt lezárják a forgalom elől a Körös vasúti hidat hétfőn éjszaka. A hídra zúzott kővel megrakott vasúti kocsikat állítanak, hogy az építményt ne vigye el a megáradt folyó. A hídzár idején Kunszentmárton és Csépa, valamint Kunszentmárton és Tiszaföldvár között az utasokat vonatpótló autóbuszokkal szállítják.

Vésztő és Szeghalom között is autóbuszok közlekednek, mert ezen a szakaszon két vasúti híd is lezárásra került. Tiszafüred és Poroszló között viszont már nem kell autóbuszokkal utazni, a vasútvonalon sebességkorlátozás mellett közlekednek a vonatok. Esztergom és Almásfüzítő között továbbra is szünetel a vasúti közlekedés, az utasok Volán járatokkal – vasúti bérletekkel is – utazhatnak.

Szolnok és Szajol között a magas vízállás miatt szombat hajnal óta a vonatok csak az egyik vágányt használhatják, ott is csupán 20 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak.

A korlátozások miatt a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony, illetve a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon közlekedő személyszállító vonatok közlekedésében jelentős menetrendi módosítások vannak.

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza közötti InterCity (IC) vonatok kerülő útvonalon: Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen érintésével közlekednek, körülbelül egy órás késéssel.

A Debrecen–Hajdúszoboszló–Püspökladány, illetve Nyíregyháza–Záhony közötti közvetlen IC összeköttetés szünetel, Debrecenből, illetve Nyíregyházáról közvetlen csatlakozó vonatjáratok indulnak és érkeznek a kerülő útvonalakon közlekedő IC járatokhoz. A Kraszna IC utasainak Debrecen–Mátészalka között közvetlen átszállási lehetőségük lesz.

A Budapestről 14.05 órakor induló Hajdú/Ady Endre IC, illetve a 10.00 órakor Nyíregyházáról induló Szabolcs/Ady Endre IC az eredeti útirányon – Szolnok érintésével – közlekedik, de csak Debrecen állomástól indul és oda is érkezik, körülbelül 20-30 perces késéssel.

Az árvízi helyzet miatt szombattól további intézkedésig Szolnok állomást csak a Szabolcs/Ady Endre, illetve a Hajdú/Ady Endre IC vonatok, továbbá a Budapest–Békéscsaba között közlekedő IC járatok érintik.

A Budapest–Szolnok–Debrecen és a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon közlekedő távolsági vonatok az eredeti útvonalon Szajol–Szolnok érintésével közlekednek, késés itt is lesz.

Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza, Szolnok–Szentes és Szolnok–Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig közlekedik, illetve onnan indul. Az utasokat Szajol és Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják.

Az árvízi helyzet miatt az utazást elhalasztó, az utazásról lemondó utasok részére a menetdíjat valamint az IC pót-és helyjegy, pótjegy díját kezelési költség felszámítása nélkül visszatéríti a MÁV. Az árvízi helyzetből adódó késések miatt az IC pót- és helyjegydíját azonban nem térítik vissza. Az átszállás miatti alacsonyabb minőségű szolgáltatásért kártérítés nem igényelhető. A korlátozás időtartama alatt az „IC 1. osztály nagyobb kényelem” kedvezmény kiszolgáltatását az érintett, kerülő útirányon át közlekedő vonatok esetében felfüggeszti a vasúti társaság.

A vasúttársaság árvízvédelmi bizottsága egyes vasúti szakaszokon továbbra is fokozott felügyeletet tart, biztosítják a vasúti töltések védelmét. A Budapest–Komárom–Győr vasútvonalon, Komárom és Almásfüzitő között a vonatok sebességkorlátozás mellett közlekednek, ezért hosszabb a menetidő.

Sárospatak és Sátoraljaújhely, Nyíregyháza és Balsa között 20, Tokaj és Rakamaz között 40, Baja és Pörböly között 60 kilométeres óránkénti sebességgel haladhatnak a vonatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik