Belföld

Lassan zárkozunk fel Nyugat-Európához

A következő évtized végére a magyar életszínvonal az amerikai felét érheti el – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2020-ra vonatkozó globális világgazdasági előrejelzéséből.

A különböző régiókhoz tartozó száz ország több mint másfél ezer vállalatvezetőjének véleményét összegző Foresight 2020 című jelentés szerint a 2005-ös 38 százalékról 2020-ra 51 százalékra emelkedhet az egy főre jutó, vásárlóerő-paritáson mért magyar GDP az USA mutatójához képest – írja a Világgazdaság. A visegrádi országok közül hasonló szinten lesz a cseh, illetve a szlovák mutató is, azonban a lengyel adat jóval elmarad hazánkétól. Az előrejelzések szerint Románia és Ukrajna egy főre eső GDP-je másfél évtized múlva is csak az amerikai egynegyedét fogja elérni.

Az adatokból kitűnik az is, hogy a jelenlegi helyzethez képest a következő évtized végére jelentősen csökken a visegrádi országok életszínvonalbeli különbsége a főbb nyugat-európai államokhoz képest. A felmérés szerint ugyanis Németország és Nagy-Britannia esetében változatlanul 70, illetve 78 százalékon marad az amerikai átlaghoz viszonyított index, míg Franciaország esetében 75-ről 72-re süllyed.

A közép- és kelet-európai országok gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzésből kitűnik, hogy a következő öt évben a visegrádi országok közül Magyarországon lesz a legkisebb (3,3 százalék) a GDP-növekedés éves átlagos mértéke. A 2010-ig terjedő időszakban Szlovákia 5,3, míg Cseh- és Lengyelország 4,1 százalékkal bővül évente. Amennyiben a 2006–2020 közötti éves átlagnövekedést vesszük szemügyre, akkor a magyar gazdaság növekedési mutatója (3,2 százalék) már megelőzi a cseh adatot (3,0), és szinte azonos a lengyel mutatóval (3,3), Szlovákia (4,1) lendülete pedig töretlen marad. A régi uniós tagállamok gazdasági növekedése mind rövid, mind középtávon továbbra is elmarad a közép-európai országokéhoz képest, hisz a 2010-ig, illetve a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozóan is 2 százalékos éves átlagnövekedés várható az EU15-nél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik