Belföld

Tudományos tanács alakult a védekezésre

Az árvízvédelmi tevékenységet központilag irányító Országos Irányító Törzs mellett a mai napon megkezdte a működését az Árvízvédelmi Tudományos Tanács – közölte a Környezetvédelmi Minisztérium.

Szemtanúja volt az áradásnak? Felvételt is készített róla? Közölné őket lapunkban? Küldje be fotóit vagy mozgóképfelvételeit! fn@sanomabp.hu


A testület tagjai neves, árvízi ügyekben is nagy tapasztalatú meteorológus, hidrológus, talajmechanikus és vízépítő szakemberek. Megállapították, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a középtávú előrejelzések szerint a hét közepétől az Inn vízgyűjtőjén újabb csapadékra lehet számítani, majd ez a csapadéktevékenység áthúzódik a Tisza vízgyűjtőjére is. E miatt is valószínűsíthető az árvízvédelmi rendszerek tartós, a teljesítőképességükhöz közeli terhelése. A folyók telt medrei, és a töltések tartós igénybevétele miatt már kisebb hatások (csapadék, hullámverés stb.) is nem várt jelenségekhez vezethetnek.

A tanács mindezek miatt az alábbi teendők elvégzését tartja szükségesnek: a korszerű hidrodinamikai és lefolyás vizsgálatok, modellezések kiterjesztését. Speciális, gyorsan mozgó töltésállapot-feltáró szakcsoportok felállítását, szükségtározási lehetőségek sürgős kijelölését a Tisza mentén, a tudományos igényű dokumentációt és adatrögzítést (vízhozam és egyéb mérések, digitalizálásra alkalmas légi felvételek stb.).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik