Belföld

Emelkednek a víz- és csatornadíjak

A víz- és csatornadíjak fokozatos emelkedésére lehet számítani az elkövetkező tíz évben az ország európai uniós kötelezettségei miatt – mondta Ányos József, a Magyar Vízközmű Szövetség (MaVíz) elnöke.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország EU-tagságából adódóan 2015-ig összesen 1100-1200 milliárd forint értékben kell megvalósítani beruházásokat az ivóvízminőség javítása és a szennyvízkezelés céljából. Az új eszközök amortizációja az árakba beépülve kedvező esetben is legalább 50 százalékos átlagos drágulást von maga után – hangoztatta az elnök.

Papp Mária hozzátette, hogy a víz- és csatornadíj jelenleg köbméterenként 250-650 forint. A MaVíz főtitkára elmondta, hogy ez az 1-2 eurós díjtétel nyugat-európai országokban 4-5 eurót tesz ki. Ennek ellenére ezek a kiadások a magyarországi háztartások költségvetésén belül még így is dupla tehernek számítanak a nyugati családokéval összevetve.

Ányos József megjegyezte, hogy az ország jelenlegi vízközművagyona mintegy 700 milliárd forintot tesz ki úgy, hogy az eszközök amortizációja nem jelenik meg az árakban.

Ugyanakkor az EU-vízkeretirányelvének értelmében 2012-től minden tagállamban érvényesülnie kell a teljes költségmegtérülés elvének, így legkésőbb ekkorra a jelenlegi infrastruktúra mellett eleve nőnének a díjak – fűzte hozzá az elnök. Szerinte, ha a közműi rendszer nem változik meg, azaz a széttagolt üzemeltetői hálózat nem válik hatékonyabbá, akkor akár több mint kétszeres drágulás is végbemehet 10 éven belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik