Belföld

Apadnak a folyók, de jön az „utánpótlás”

Mérsékelten apadnak a Tisza mellékfolyói, a belvízzel elöntött területek mérete is hétfő óta hétezer hektárral csökkent, éjszakától azonban újra számottevő csapadék várható.

Csak kis mértékben csökkent a vízgyűjtőkön felhalmozódott hóban tárolt vízkészlet mennyisége, jelenleg a Duna nagymarosi szelvényéhez mért mennyiség 17,9, a Tisza szegedi szelvényéhez mért pedig 5,5 négyzetkilométer.

Árvízvédelmi helyzet

A Tisza-völgyi folyókon általában apadást mértek, csak a jobb parti mellékfolyók határon túli szakaszain volt néhány centiméteres emelkedés, magán Tiszán Tokaj térségében nőtt kisebb mértékben a vízszint. A Balaton vízállása 117 cm,. A mai napon megkezdik a vízeresztés mértékének fokozatos növelését a jelenlegi 26,5 m3/sec-ról 40-50 m3/sec-ra. A Velencei-tó vízállása 167 cm. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság jelenleg szünetelteti a vízeresztést a Velencei-tavon. Amennyiben a víz ismét a maximálisan megengedhető 170 cm fölé emelkedik, újra megnyitják a Dinnyés–Kajtori-csatorna zsilipjét.

Az árhullámok levonulásában az elmúlt 24 órában lényeges változás nem történt. A Tisza Csongrád-Szeged közötti szakaszán továbbra is első fokú készültséget tartanak a levonuló árhullám és a mellékfolyókról érkező vizek miatt. A készültséget mérsékelni lehetett a Hármas-Körös középső szakaszán is. A készültséggel érintett szakaszok nagysága tegnap óta nem változott, jelenleg összesen 806 km-en van készültség, ebből 659 kilométeren első, 63 kilométeren másod, 84 kilométer hosszon pedig harmad fokú az árvízvédelmi készültség.

Belvízvédelmi helyzet

70 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, 21 szakaszon első, 40 szakaszon másod és 9 szakaszon harmad fokban védekeznek, valamint 11 szakaszon folyik még preventív védekezés, így a 12 KÖVIZIG 91 védelmi szakaszából összesen 81 szakaszon van elrendelve belvízvédelmi készültség. Az elöntött terület nagysága az intenzív védekezés és a kedvező időjárás hatására mindenütt fokozatosan csökken, jelenleg 232 ezer hektár, ebből 127 ezer hektár vetés-szántó.

Az igazgatóságok 90 tározóban, illetve holtágban 146 millió köbméter belvizet tároznak, itt a szabad kapacitás még 64 millió köbméter.

Időjárás

Éjszakától egyre többfelé várható eső, zápor, a magasabb hegyekben hó. A lehulló csapadék mennyisége területi átlagban 24 órás bontásban a déli és a keleti vízgyűjtőkön elérheti a 10 millimétert. Rövid átmeneti szünet után a hét végétől a jövő hét közepéig ismétlődően, többször és többfelé várható majd eső, zápor, a magasabb hegyekben hó. Nagyobb mennyiségű (5 mm-t meghaladó) csapadék az Alpok, illetve a Kárpátok egyes vízgyűjtőin várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik