Belföld

MDF, SZDSZ: a Fidesznek csak a határon túliak szavazata kell

Az SZDSZ szerint Mikola István végre bevallotta, hogy a határon túli magyaroknak csak a szavazata kell a Fidesznek. Csapody Miklós szerint a Fidesz szavazógépnek tekinti a kettős állampolgárokat.

„Mikola István, akit Orbán helyettesének választott a Fidesz, most végre bevallotta, mit jelentenek számára az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági, és a többi, határon túl élő magyarok: ötmillió újabb szavazatot Orbánra. Húsz év egyeduralom biztosítása az egyetlen céljuk Mikola elmondása szerint” – áll a szabaddemokraták közleményében. Véleményük szerint 2004. december ötödike szomorú és fölösleges megaláztatást jelentett a határon túli magyaroknak. „A Fidesz farizeus és cinikus határon túli politikáját, amelyet Mikola István saját maga leplezett le, elutasítjuk, a magyarság egyesítését kizárólag az Európai Unió lehető legtöbb szomszédunkra való kiterjesztésében látjuk. Addig is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyarság szülőföldön való boldogulását elősegítsük” – szögezte le közleményében a liberális párt.

„A Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje nemcsak a határon belül élőket sértette meg azzal, hogy szavazatukat fölöslegesnek, zárójelbe tehetőnek tekintené akkor, ha a határon túli magyarok is választójoggal rendelkeznének. Legalább ennyire megsértette a Kárpát-medencében és a nagyvilágban élő magyarokat is, akiket pusztán egy irányba szavaztatható, politikai nézetek nélküli szavazógépnek tekintett” – írta közleményében Csapody Miklós MDF-es képviselő. A Magyar Demokrata Fórum nem tűri, hogy magyart és magyart – szavazatuk miatt – bárki szembeállítson egymással – fogalmazott Csapody. Leszögezte: az MDF a leghatározottabban kiállt a kettős állampolgárság megadása mellett azzal, hogy a kettős állampolgár természetesen ott szavaz, ott vesz részt a közügyek intézésében, ahol adót fizet, vagy biztosítási jogviszonyban áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik