Belföld

Felkészülten várjuk az árt

Hazánk vízügyi szakemberei technikailag jól felkészültek, a készletek pedig rendelkezésre állnak a várható tavaszi áradások elleni védekezési munkákhoz – áll a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium közleményében.

A következő napokban nem várható árvíz, az előrejelzések szerint tavasszal nagyobb árhullám levonulása várható a hazai folyókon, de az olvadást, mint minden évben, idén is felkészülten várják a szakemberek. Az elsőrendű árvízvédelmi fővédvonalak és tartozékaikban a biztonságot veszélyeztető hiányosság nincsen, a védekezés megkezdéséhez szükséges eszközök rendelkezésre állnak a védelmi központok és gátőrházak raktáraiban, a védelmi beosztások is elkészültek.

Az átcsoportosítások során a hatósági munkakörbe sorolt vízügyi szakemberek, ha kell azonnal bevethetőek. A vízkár-elhárítási védekezési munkálatokra mintegy 5000 embert tud mozgósítani a vízügyi ágazat, a védvonalakon egy időben bevethető szakmai ismeretekkel rendelkező vízügyi létszám pedig több mint 3000. A vízügyi igazgatóságok az első és másod fokú árvízvédekezéshez szükséges létszámot saját állományukból is tudják biztosítani, míg a harmad fokú vagy magasabb szintű védelmi készültség esetén társ vízügyi igazgatóságoktól átvezényelt, illetve szerződött külső munkaerővel, valamint ha szükséges önkormányzati közerő bevonásával tudják a védekezési munkákhoz szükséges létszámot biztosítani. Emellett több mint 10 ezer katona hetek óta készül az árvízi védekezésre, és folyamatosan gyakorlatozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik