Belföld

Tovább nőtt a belvíz Szabolcsban

Megközelítette a harmadfokú árvízvédelmi készültség szintjét a Krasznán vonuló árhullám, s nőtt a belvizes terület nagysága is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Tisza egyelőre apad, a Szamoson pedig a készültségi szint alatt az ár.

A nyíregyházi Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője közölte: a Kraszna vízmagassága 577 centiméter volt kedden délelőtt az ágerdőmajori határszelvényben, 3 centire közelítette meg a III. fokú készenlétet indokoló szintet, de már tetőzés várható a folyón. Bodnár Gáspár hozzátette: a határon túl, a romániai Domahidánál a legmagasabb készültségi szinten tetőzött a Kraszna hétfőn délután, s azóta az erdélyi folyórészen két métert apadt a hóolvadás hatására keletkezett árhullám.

A szabolcsi vízügyi szervezet változatlanul II. fokú készültséget tart a Kraszna gátjainál, illetve elsőfokú a készenlét a Túr magyarországi szakaszán is. Az igazgató a Tisza szabolcsi szakaszáról elmondta: Vásárosnaménynál az elmúlt 24 órában 2,5 métert emelkedett a folyó vízszintje, Tiszabercelnél pedig 48 centiméterre megközelítette az I. fokú készültség mértékét, s ott további áradás várható.

A keddre virradó éjjeli fagy miatt a hóolvadás megszűnt a határon túli hegyekben, így Tiszabecsnél tetőzött, és egyelőre apad a Tisza árhulláma. A Szamoson – bár 55 centiméterrel emelkedett a vízszint – várhatóan a készültségi szint alatt marad az ár.

Bodnár Gáspár a nyírségi belvízhelyzettel kapcsolatban kiemelte: 18 000-ről 18 800 hektárra emelkedett az elöntött határrészek nagysága, továbbra is mind a 12 öblözetben készültséget tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik