Belföld

Börtön magántőkéből Tiszalökön

Hétszáz fős börtön építése kezdődik meg hétfőn az ünnepélyes alapkőletétellel Tiszalökön. Az intézményt magántőke bevonásával hozzák létre, az üzemeltetés ugyancsak egy magáncég feladata lesz – írja a Népszabadság.

A tendergyőztes KÉSZ Kft. a jövő nyárra hozza tető alá Tiszalökön az új létesítményt, és 2007 júniusában megkezdhetik a rabok átszállítását is. A zöldmezős beruházáshoz szükséges területet a tiszalöki önkormányzat térítésmentesen biztosította, nyilván abban a reményben, hogy a fegyintézet működtetéséhez szükséges három-négyszáz fő zömében a településről kerül majd ki. Egy helyi középiskolában – a büntetés-végrehajtás közreműködésével – már meg is kezdődött a szakirányú képzés. A KÉSZ Kft. pedig azt ígéri, hogy a kivitelezési munkákban számít a térség szakképzett munkavállalóira és vállalkozásaira.

Egy korábbi kormányhatározat döntött arról, hogy a fegyintézetek zsúfoltságát – ma egy férőhelyre csaknem másfél elítélt jut – két új, összesen 1500 főt befogadó börtön létesítésével kell enyhíteni. A tiszalöki mellett Szombathelyen épül majd a másik, ám ott még nem zárult le a pályáztatás. Ha mindkét fegyintézetet használatba veszik, a férőhelyek száma megközelíti majd a 13 ezret, és a kapacitáskihasználtság 140-ről 120 százalékosra mérséklődhet. Egyébként a börtönök zsúfoltságát tekintve ma Magyarország Európában hátulról a harmadik a sorban, s csak Ciprust és Görögországot előzzük meg.

Ezek az intézmények egyenként legalább tízmilliárd forintba kerülnének, az üzemeltetésükre pedig évente csaknem másfél milliárdot kellene fordítani. A költségvetés helyzete miatt ezért inkább a PPP-konstrukciót választották: a magántőkéből épített fegyintézeteket az állam legfeljebb évi 1,9 milliárd forintért bérbe veszi, és a vállalkozás a 15 éves futamidő alatt ezért a pénzért a létesítmények üzemeltetéséről és a rabok ellátásáról is gondoskodik. A börtönszemélyzetet az állam biztosítja, mert a rabok őrzését nem adhatják vállalkozásba. Emiatt évente összesen legalább hárommilliárdot költenek majd egy-egy új börtönre, vagyis kétszer annyit, mint ha a beruházást költségvetési forrásból finanszírozták volna, viszont nem kell a kétszer tízmilliárdot azonnal kifizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik