Belföld

A református egyház megérti a muszlimok felháborodását

A Magyarországi Református Egyház pénteken nyilatkozatban adott hangot annak, hogy mélyen átérzi a muszlimok felháborodását a Mohamed-karikatúrák kapcsán, és rámutatott arra: a szólásszabadságnak nem lehet része egy közösség vallásos meggyőződésének megsértése.

A napokban a Mohamed prófétát tiszteletlenül ábrázoló képregény-sorozat következtében kirobbant botrány egyre mélyebb válságban sodorja az Európai Unió és az arab országok között kialakult jó viszonyt” – írta a zsinat elnöksége megbízásából közzétett dokumentumban az egyház kommunikációs szolgálata.

Mint írták, a muszlimokat legtiszteletreméltóbb vallásos érzéseiben bántották meg azok a médiumok, amelyek nem vettek tudomást évezredek során kialakult hitükről, amelynek egyik alapja Mohamed próféta feltétlen tisztelete. “Valljuk, hogy minden demokratikus berendezkedésű állam egyik alappillére a szólás szabadsága. Ennek a szabadságnak azonban nem lehet része egyetlen embertársunk vagy egy közösség vallásos, hitbéli meggyőződésének vagy származásának megsértése” – fogalmazott a egyház kommunikációs szolgálata. A dokumentumban arra kérik minden jóakaratú honfitársunkat, hogy ne engedjen teret semmilyen szándéknak, megnyilvánulásnak, ami bármely egyént, vagy közösséget vallásában, kultúrájában sért vagy gúnyol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik