Belföld

Stumpf: soha nem avatkoztam bele a Kehi tevékenységébe

Stumpf István, határozottan cáfolta és hamisítványnak nevezte a Népszabadság által közölt levelet, amely szerint 2000-ben kancelláriaminiszterként ő állította le a Postabank konszolidációja során törvénytelenségeket feltáró Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálatát.

Stumpf István csütörtökön az MTI-nek kijelentette: „a négy év során soha semmilyen alkalommal nem avatkoztam be a Kehi tevékenységébe, a levél hamisítvány”. Közölte: Sepsey Tamással, a Kehi volt elnökével együtt azt vizsgálják, milyen jogi elégtételt vesznek a Népszabadságon. A sajtóhelyreigazítási per a minimum, de kártérítési pert is fontolgatunk, mert a cikk a jóhírnevet sérti – fűzte hozzá.

Mint mondta, miután a kancelláriaminiszternek nincs utasítás adási joga a Kehi vezetőjének, „nehezen” tudja elképzelni, hogy ilyen tartalmú levelet bármikor is elé tettek volna. Véleménye szerint ezért nem is véletlen, hogy a lapban kitakarták az iktatószámot. „Azt javaslom hogy ellenőrizzék le a Miniszterelnöki Hivatal 2000. december 14-i iktatását és a Kehi a környéki iktatását, hogy találnak-e erre vonatkozóan levelet” – jegyezte meg. Az sem véletlen, hogy a lap a cikk megjelenése előtt nem kérte, hogy azonosítsa a levelet, nem kereste fel, hogy elmondja a véleményét az ügyben – tette hozzá.

Az újság egy, a birtokába került dokumentumra hivatkozva úgy fogalmaz: „a Kehi egykori jelentéséből – vélhetően ez az, ami a napokban megjelent az interneten – és a nyilvános cégadatokból hat év elteltével annyi mindenesetre sejthető: a visszaélések felderítésére kezdeményezett mélységi vizsgálatokat azért állították le, és a jelentést azért titkosították 20 évre, mert azok a Fideszhez közel álló személyek érintettségét mutatták ki”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik