Belföld

Az átlagemberre építettek – elemzők az évértékelésekről

A társadalom minden rétegéhez szóló kampánybeszédeket hallhattunk évértékelés cím alatt Orbán Viktortól és Gyurcsány Ferenctől is - vélték az FN-nek nyilatkozó politikai elemzők. A kormányfőt a Parlament sem zavarta meg abban, hogy számára példaértékű emberekkel támassza alá beszéde mondanivalóját.

Szakértőink szerint sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc beszéde nem volt évértékelő. Kumin Ferenc politológus szerint a miniszterelnök hétfői évértékelése nem az elmúlt év, hanem az elmúlt ciklus értékelése volt inkább a jól ismert beszédmóddal.

Budai Bernadett, a Vision Consulting elemzője szerint egyikük sem tett eleget a hagyományos értelemben vett évértékelésnek, hanem inkább választási célokat szolgált a két beszéd. Ennek ellenére szerinte a jelenlegi miniszterelnök legalább elszámolt az elmúlt négy évvel, míg Orbán inkább elnagyolta a valódi évértékelést.

Alapvető különbség a két szakértő szerint, hogy Orbán inkább elismételte az országjáráson tett kijelentéseit, míg Gyurcsány a Magyar Vállalkozók Bankjának létrehozásáról új ötlettel is előállt beszédében.

Hasonló tematika, más helyszínen

A két évértékelést egyértelműen befolyásolta a két különböző helyszín. Orbán Viktor a Syma-csarnokban a választói között sokkal közvetlenebb hangvétellel, kerülve a szakzsarnokokat szólt az emberekhez. Ezzel szemben szakértőink szerint Gyurcsány keze meg volt kötve azzal, hogy a Parlamentben, politikusok között beszélt, és csak a médián keresztül szólhatott a választókhoz. Éppen ezért használt Kumin szerint több szakpolitikai kifejezést és adatot. A politikai szakértő az évértékelések struktúráját hasonlónak ítélte: a helyzetleírás után volt a problémafelismerés, illetve a választások tétjével zártak mindketten.

Budai szerint viszont a jelenlegi miniszterelnök beszéde sokkal strukturáltabb volt, mert követte az MSZP ismert és majdani kampányát: elszámolunk magunkkal, elszámolunk a Fidesszel, és elszámolunk azzal, hogy mit ígérünk. Hozzátette: az viszont egyértelmű hasonlóságot mutatott, hogy mindketten a társadalom minden rétegéhez szóltak.

A két politológus szerint Orbán és Gyurcsány is, ha nem is direkt módon, de szembe állította pártját vetélytársával. A Fidesz elnöke a vadkapitalizmust különböztette meg a szolidaritástól, míg a kormányfő a polgári szocializmust az erősödő Magyarországtól.

Az átlagemberre építve

A volt miniszterelnök évértékelésének egyik meglepő pontja volt, hogy a színpadon az átlagemberek problémáit hallgatta meg, és reflektált azokra. Budai szerint Orbántól viszont az várható volt, hogy felhasználja az országjárás tapasztalatait. Inkább Gyurcsánytól nem lehetett várni, hogy ilyen teátrális lépésekhez nyúl – fogalmazott a politológus.

Kumin szerint az, hogy Gyurcsány olyan embereket vonultatott fel, akik ha nem is szólaltak meg, de ott ültek a páholyban, nagyon határozott válasz volt a vasárnapi rendezvényre. Mindkét politikus hivatkozik az általa felvonultatott emberekre, és ezzel adják meg mindketten az évértékelés fő vonulatát – véli Kumin. Gyurcsány szerint ugyanis aki tenni akar, az lehet sikeres is, ezzel szemben Orbán arra épít, hogy a társadalom szinte minden tagjának oka van panaszkodni.

A megkérdezett szakértők szerint Gyurcsány a meghívott emberek mellett többször is visszavágott a polgári kormány vezetőjének. Egyrészt a polgári szocializmus szóhasználattal karikírozta ki a Fidesz balrafordulását, másrészt a felelőtlen ígéretekkel utalt arra, hogy teljesítésükkel a költségvetés komoly gondba kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik