Belföld

Közel másfélszeres a börtönök telítettsége

Az igazságügyi miniszter szerint a tavalyi évben jól dolgoztak a büntetés-végrehajtók. A legnagyobb problémát továbbra is a börtönök zsúfoltsága jelenti, amelyen két új létesítmény építésével enyhítene a kormány.

Összességében a büntetés-végrehajtás 2005. évben jó eredményt produkált, a mutatók, amik a büntetés-végrehajtást minősítik, nagyon jól zárultak; különösen a büntetés-végrehajtás biztonságát fenyegető események száma csökkent – mondta a miniszter az évértékelő értekezlet után tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: 2005-ben korszerűsítették az országos parancsnokság szervezetét, a felszabaduló alkalmazottakat átcsoportosítják az egyes intézményekhez, ahol elsősorban a felügyelői, nevelői, pszichológusi, egészségügyi állományt szeretnék növelni.

A büntetés-végrehajtás legnagyobb problémája továbbra is a zsúfoltság, ezen a kormány két új börtön építésével kíván enyhíteni – tette hozzá. Jövőre megkezdődik Tiszalökön – PPP-konstrukcióban – a börtön építése, a szombathelyi intézmény építésére azonban új közbeszerzési pályázatot kell kiírni, mert a korábbi nem volt sikeres.

Tavaly 15 720-an voltak börtönben. A telítettség átlagosan 140 százalékos, Komárom-Esztergom megyében ez 204, Baranyában 181, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 174 százalék. Előzetes letartóztatásban 3981-en voltak az év végén, az elítéltek létszáma 11 469 volt. A nők aránya mindössze hat százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik