Belföld

Hajszállal vezet a Fidesz

A közvélemény-kutatók adatai szerint a biztos pártot választók körében két százalékpontos a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. A felmérésekből az derül ki, hogy a kispártok nem jutnának be a parlamentbe.

A Szonda Ipsos felmérése szerint a biztos választók körében a Fidesz 45, az MSZP 43 százalékot ért el, és jelenleg sem az SZDSZ, sem az MDF nem éri el a parlamentbe kerüléshez szükséges 5 százalékot.

A Medián közvélemény-kutató eredményei szerint is hibahatárt súroló előnnyel vezetett a nagyobbik ellenzéki párt az MSZP előtt januárban. A Medián adataiban a választani tudó biztos szavazók körében a Fidesz 47, a szocialisták 44, az MDF és a liberális párt 3-3 százalékon állt.

A Századvég és a Tárki közös felmérése is azt támasztja alá, hogy a Fidesz vette át a vezetést. A teljes sokaság, valamint a pártot választók körében teljesen kiegyenlített a helyzet, így a biztos szavazó pártot választók körében a Fidesz-szavazók nagyobb mérvű elkötelezettsége miatt két százalékpontos, azaz hibahatáron belüli Fidesz-előnyt regisztrált a felvétel – olvasható az összegzésükben.

Aktívabb fideszesek


A biztos szavazó pártválasztók körében jelentkező Fidesz-előny elsősorban annak következménye, hogy a párt szavazói a korábbiakhoz képest látványosan elkötelezettebbek lettek. A Századvág-Tárki felméréséből az tűnik ki, hogy decemberhez képest a Fidesz támogatói között 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik állítják, hogy biztosan kedvenc pártjukra fognak szavazni április 9-én, és majdnem ugyanennyivel nőtt azok aránya is, akik biztosra ígérik részvételüket a tavaszi választáson.

A „kicsiknek” kevés az esélyük

A közvélemény-kutatások eredményei szerint a nagypártokon kívül nincs esélye más pártnak a bűvös 5 százalék eléréséhez. A Századvég és a Tárki szerint azonban a jelenlegi adatok nem nyújtanak támpontot arra vonatkozóan, hogy a választások után végül is hány pártból fog állni majd a Parlament. Ahogy mondták ugyanis a 3-5 százalékos támogatottsági szint körül mozgó pártoknál, mint például az SZDSZ, a mintavételből eredő hiba következtében nem lehet túlságosan messzemenő következtetéseket levonni a parlamenti bejutással kapcsolatban. A januári adatok alapján az MDF-nek, a Harmadik Útnak és a Centrum Pártnak egyaránt 50 százaléknál kisebb az esélye az 5 százalékos parlamenti küszöb átlépésére. A Medián az MDF-nek és a liberális pártnak is egyaránt 3-3 százalékot jósol.

Fej-fej mellett Orbán és Gyurcsány


Decemberhez hasonló kiegyenlítettséget jelez a miniszterelnöki alkalmasság mutatója: a választóknak egyaránt 33-33 százaléka tartja alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet illetve Orbán Viktort a miniszterelnöki pozíció betöltésére – derül ki a Századvég és a Tárki közös felméréséből. A Fidesz-szavazóknak 91 százaléka csakis Orbán Viktort tekinti alkalmas miniszterelnöknek – ez 5 százalékpontos növekedés decemberhez képest, miközben az ismeretlen preferenciájúak körében 6 százalékponttal növekedett Gyurcsány Ferenc alkalmassági mutatója.

A Medián felmérése szerint Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak pontra egyezik a népszerűsége: 48-48 százalék. A közvélemény-kutató adatai szerint a politikusok januári népszerűségi rangsora stabil erőviszonyokat tükröz. Egy hónap alatt hatszázalékos rokonszenv-növekedéssel megszilárdította vezető pozícióját Sólyom László köztársasági elnök (73 százalék), a rangsorban mindhárom utána következő helyet női politikus foglalja el: Dávid Ibolya, Szili Katalin és Göncz Kinga.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik