Belföld

A Magyar Nemzet Gyurcsány üzletkötéseit taglalja

A Magyar Nemzet csütörtöki számában folytatta cikksorozatát a miniszterelnök cégbirodalom-alapításának körülményeiről. A napilap iratokkal bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc egy nem létező cég nevében járt el és kötött üzleteket. A szerdai cikk nyomán az Altus Rt. által kiadott cáfolatokat is cáfolta a csütörtöki cikk.

A Magyar Nemzet állítása szerint a ’90-es évek végére kibontakozó „Gyurcsány-birodalom” egy olyan cég közreműködésével épült fel, amely valójában nem létezett. A kormányfő jelenlegi vagyonának alapjául szolgáló Aldo Kft. megvásárlását ugyanis a cégbíróságra soha be nem jegyzett Nomentana Pénzügyi Tanácsadó Kft.-n keresztül valósította meg. A napilap által ismertetett hivatalos iratok szerint ugyanis a Nomentana betéti társaság volt, amelynek viszont nem Gyurcsány Ferenc volt az ügyvezetője, azaz nem járhatott volna el a cég nevében. Az 1991-ben alapított betéti társaság – amelybe Gyurcsány Ferenc kültagként lépett be, 30 ezer forintos tőkével – a lap állítása szerint 1992 decemberében kérte a cégbíróságnál a Kft.-vé való bejegyzést.


Ezt végül alig egy évvel később, 1993 szeptemberében elutasították, addig a bejegyzendő vállalkozás 90 százalékos tulajdonosaként Gyurcsány Ferenc tárgyalt és üzleteket kötött. Az Altus Rt. cáfolata szerint ezt a hatályos jogszabályok (1989. évi XIII. törvény) megengedték. A Magyar Nemzet ezzel szemben úgy tudja, ezt a jogszabályt már 1992 augusztusában hatályon kívül helyezték. Az Altus másik érvét pedig – amely szerint a cégbíróság elutasító határozatáról a cég nem értesült – a napilap címoldalon cáfolja a vállalkozás ügyeit intéző ügyvéd által aláírt átvevőszelvénnyel. Nem érvelt ugyanakkor azzal a cáfolattal szemben, amely a zsarolás vádjára reagál. A Magyar Nemzet szerdai számában ugyanis azt állította: a jelenlegi miniszterelnök a Szenzor Kft.-ben megzsarolta a tulajdonrésszel rendelkező alkalmazottakat, hogy vagy bezárja a céget, vagy névértéken alul eladják neki a részesedésüket. Az Altus szerint azonban az 1993-as márciusi vételi időpontban a cégnek nem voltak alkalmazottai, mivel addigra már a cégcsoport más társaságaihoz kerültek. A veszteséges társaság kisebbségi részesedésének 20 százalékos névértéken történő megvásárlása tehát szerintük üzletileg megalapozott ajánlatként értékelhető.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent írás szerint tehát az Aldo Kft. törvényellenesen működött, hiszen egyik tulajdonosa nem létezett. Ebben az időben egyébként a lap szerint a Nomentana Kft. már nem az addig használt – és a betéti társaság székhelyéül szolgáló – Jéggyár utcai címet, hanem a létező Altus Rt. Szent István körúti székhelyét használta.

A lap állítása szerint – a Magyar Nemzet felfogásában törvényellenesen működő – az Aldo Kft. 1994-ben a Miniszterelnöki Hivataltól egy sor állami ingatlant vásárolt fel. Ezt követően Gyurcsány Ferenc az Aldoban szerzett üzletrészét – a Nomentana Kft. taggyűlésének a lap szerint hamis jegyzőkönyve alapján – eladta egy üzletembernek (aki üzlettársa volt a jelenlegi kormányfőnek az Altus Rt.-ben). Ezt azonban egy éven belül vissza is adta Gyurcsány Ferencnek. A Magyar Nemzet szerint a manőver célja a Nomentana Kft. kiiktatása volt a hivatalos iratokból. A napilap a történet folytatását ígéri.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik