Belföld

Folyamatosan nő a belvizes területek nagysága

Az esőzés és a havazás miatt már 82 ezer hektár (820 négyzetkilométer) földterületet borít belvíz az országban, miközben a folyók felső szakaszán folytatódik az apadás, de így is 265 kilométer hosszan tartanak fenn árvízvédelmi készültséget.

Csütörtökön még 79 ezer hektár területet árasztott el a víz, ám szerda óta összesen 10 ezer hektárral növekedett az elöntött földek nagysága. A szaktárca pénteki közleménye szerint az esőzések miatt a vízelvezető főcsatornák is megteltek, az érintett területeken már 26 önkormányzat rendelt el belvízvédelmi készültséget, hattal több, mint csütörtökön. A Balaton és a Velencei-tó vízszintje a leeresztés ellenére sem csökkent az elmúlt napokban, előbbin 113, utóbbin 171 centimétert mértek.

Szántók és legelők víz alatt

Tizenegyezer hektárnál (110 négyzetkilométer) is nagyobb mezőgazdasági területet borít belvíz Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a víz főleg szántót, legelőt és rétet borít. A Bodrogközben két belvízvédelmi szakaszon első-, illetve másodfokú a készültség, a Taktaközben, a dél-borsodi és a hevesi területeken pedig továbbra is elsőfokú a készültség. Kilenc szivattyútelep az elmúlt huszonnégy órában 700 ezer köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba.

Növelték a készültséget a Tiszántúlon

Tovább növelte a belvízvédelmi készültséget pénteken a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig). A nap folyamán másodfokúra növelték a védelmi készültséget a kállói belvízvédelmi szakaszon, így jelenleg a térségben kilenc szakaszon másod-, egy szakaszon pedig elsőfokú a belvízvédelmi készültség.
Jelenleg a Tikövizig területén – főként Hajdú-Bihar megyében – több mint 16 ezer hektár van víz alatt, amiből több mint 7 ezer hektár vetés- és szántóterület.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a következő 24 órában a Kárpát-medence fölé északkelet felől szárazabb, de néhány fokkal hidegebb levegő érkezik, ezért egyre kevesebb helyen várható csapadék, és főként keleten már néhány órás napsütésre is számíthatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik