Belföld

Imaév a nemzet lelki megújulásáért

A nemzet lelki megújulásáért meghirdetett imaév nyitányaként január 1-jén valamennyi katolikus templomban felolvassák a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ez alkalomra kibocsátott körlevelét.

Az egyházat az indította az imaév meghirdetésére, hogy 2006 különleges évfordulók ideje a nemzet történelmében: az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. és a nándorfehérvári diadal 550. évfordulójára emlékezünk.

“Nemzetünk nagyon nagy bajban van, csak Isten irgalma menthet meg minket” – írta, rámutatva arra: ma is hordozzuk népünk életének lelki sebeit, ránk telepszik az elmúlt évszázadok és évtizedek tragédiáinak és kudarcainak sorozata. A nemzeten belüli bizalmatlanság, az összetartás drámai hiánya olyan seb, amely máig nem gyógyult be – tette hozzá.

A püspöki konferencia kiemelte, hogy az 1956-os forradalom bukása után sokan a hétköznapi önzésbe menekültek a dicstelennek és reménytelennek érzett jövő elől; kezdett elhatalmasodni a nagy közös dolgokban való tehetetlenség érzése, majd következtek a “nagy elhallgatások”; gyűlt társadalmunkban a bizalmatlanság, a keserűség, a sérelmek emléke és a félelem.

A körlevél úgy összegezte: ma sokunk életét a szétszórtság, a reménytelenség, az anyagiasság és karrierizmus, a jövőtlenség érzése és a depresszió jellemzi, nehezen jutunk átfogó, derűs életszemléletre, alig érezzük a jövő vonzását és ígéretét.

Fontosnak tartja, hogy “felülemelkedve minden elmúlt szörnyűségen, bűnön és szenvedésen, tudjunk Isten előtt bűnbánatot tartani és őszinte szívvel, emelkedett nagylelkűséggel másoknak megbocsátani”. Az MKPK arra szólított fel, hogy imádkozzunk a magyarság lelki megújulásáért. Kérjük a Magyarok Nagyasszonyának közbenjárását családjainkért, azért, hogy szeretettel fogadják a gyermekeket, figyelmes szeretettel forduljunk az idősek és a betegek felé, senkinek ne kelljen magányt és szükséget szenvednie. “Aki az időseket megbecsüli, saját méltóságát és jövőjét becsüli meg” – szögezte le.

“Kérjük Isten irgalmát hazánkra és népünkre. Kérjük, hogy szabadítson meg minket azoktól az új veszedelmektől, amelyek a jelenben és a jövőben hitünket és életünket fenyegetik. Kérjük a Magyarok Nagyasszonya és a magyar szentek közbenjárását nemzetünk lelki megújulásáért, hogy a magyarság Európa népei számára a megbékélés, bizakodás és a keresztény hitben elfogadott valódi emberi értékek közvetítője legyen” – olvasható a körlevélben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik