Belföld

Havazás bénítja az országot

Egy napot késett a fehér karácsony. A főváros útjai lassan járhatatlanná válnak, a vonatközlekedésben még nem okozott problémát a havazás, amely délutánra csendesedik, de a következő napokban új erőre kap.

A 6×6 taxitól kapott legfrissebb információk szerint este fél hat tájban a városban sehol nem látni hókotrókat. A Váci út egyáltalán nincs letakarítva, az autók többcentis hóban csúszkálnak. A Nagykörutat a Nyugati tértől az Oktogonig ugyancsak hótakaró borítja, egyedül az Oktogontól a Blaha Lujza térig sózták fel, a sofőrök szerint úgy-ahogy járható, a fővárosi mellékutak felszínét viszont „tükörjég” borítja. Ugyancsak járhatatlan az 5-ös főút, az M5-ös autópálya Kiskunfélegyháza-Szeged közti szakaszát 20-25 centiméteres hó borítja. 


A hó miatt Pesten és Budán is mintegy 20 km/órára csökkent az átlagos haladási sebesség, Pesthidegkút és a lejtős budai útszakaszok gyakorlatilag járhatatlanok. A belvárosban lépésben lehet közlekedni, a Váci út teljesen bedugult, a ferihegyi gyorsforgalmi utat szűz hó borítja, ezen a szakaszon egyetlen hókotróval sem találkoztak. A taxisok szerint problémát jelent, hogy az autók többségén nyári gumi van, így kevés eséllyel próbálnak elindulni, tempósan és biztonságosan haladni.

Szántó Ferenc, a BKV fődiszpécsere szerint a 29-es, a 41-es, a 49-es, a 91-es és a 137-es hegyi buszjáratok  nehezen jutnak el a végállomásig. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője lapunknak elmondta: a vasútvonalakon még sehol nincs késés, ennyi hó még nem jelent gondot a vasúti közlekedésben.


Sok baleset történt


Hóakadály sehol nincs, de a síkos utakon sok baleset történt a Dunántúlon – mondta az Útinform ügyeletes az MTI-nek. Az M1-es autópályán négy baleset is nehezíti a közlekedést: a 8-as, a 81-es és a 82-es főúton is balesetek történtek, több helyen csúsztak árokba járművek a havazás miatt síkossá vált utakon. A rédicsi határátkelőnél mindkét irányba csak hólánccal engedik át a járműveket a határőrök. Erősen havazik Vas, Zala, Somogy és Veszprém megyében, valamint az északkeleti országrészben Miskolc és Edelény környékén, továbbá a Nyírségben.


Dobson Tibor, az Országos katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője kedden délután arról tájékoztatott, hogy Heves megyében, a 21-es úton Lőrinci közelében egy vonuló tűzoltóautó megcsúszott a síkos úton, és az árokba borult. A balesetben két tűzoltó könnyebb, egy súlyos sérülést szenvedett. Közlése szerint kedden mintegy hatvan balesethez kellett a tűzoltóknak kivonulniuk országszerte, autók csúsztak árokba, fordultak keresztbe, koccantak a síkos úton.


A 6-os számú főúton Adony térségében egy betegeket szállító mentőautó ütközött személyautóval. A mentő a havas úton megcsúszott és keresztbe fordult, ekkor rohant bele egy személyautó: a mentőautóban szállított egyik beteg súlyosan, egy másik könnyebben megsérült, és könnyű sérülést szenvedett egy mentőápoló is.


Országszerte lelassult a közlekedés

A fő- és az alsóbbrendű utak egyaránt havasak, hókásásak, a forgalom alaposan lelassult. A Kisalföldön, Pest és Fejér megyében is intenzív a hóesés, a déli országrészben viszont már többfelé eső vagy havas eső váltotta fel a korábbi havazást, a Mecsekben jégeső is előfordul. Az autópályák és főutak vizesek, vagy latyakosak, az átfagyott burkolat helyenként igen csúszóssá vált. A Kecskemét környéki főutakon latyakos részek is előfordulnak, az 5-ös főút Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti szakaszán a síkos burkolat miatt lelassult a közlekedés. Az alsóbbrendű utak országszerte – a korábbi vagy a mostani havazás következtében – sónedvesek, vagy újra havasak, a keleti megyékben pedig gyakran jégbordásak, a letaposott hótól csúszósak. A látási viszonyok sokat romlottak, Körmend, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti és Fertőszentmiklós térségében 200-300 m közé csökkent a belátható út hossza – közölte az Útinform.


Szőnyi Zsolt, a Magyar Közút Kht. szóvivője elmondta: jelenleg egyetlen település sincs elzárva, országosan a 30 ezer kilométeres állami közúthálózatból a főutakon elvégezték a sózást.

Pénteken újra erős havazás

Az European Weather Service előrejelzése szerint a Székesfehérvár – Budapest vonalban, erős havazással, havasesővel, mintegy 100 kilométer széles felhőtömb sodródik Salgótarján irányába, és estére lecsendesedik a csapadék. Éjfél után újra erősödő eső, illetve Nyugat-Magyarországon és a hegyekben jelentős havazás kezdődik. Szerdán délelőtt igen sok csapadék hullik majd várhatóan, a Nyugat-Dunántúlon átmenetileg havaseső váltja fel a havazást, de délután csendesedik a csapadék, délnyugaton előbújik a nap is. Újabb jelentős mennyiségű hó pénteken várható az ország nyugati felében. Újév napjára reggel kemény fagyot, napközben enyhülést, napos-felhős, kellemes időt ígér az előrejelzés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik