Belföld

Újabb petíció az iskolákért

Bezárhatnak télre az iskolák, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a 2006. évi költségvetést – állítja petíciójában az Oktatási Intézményeket Fenntartók Országos Szövetsége. A közoktatási intézmények ugyanis csak a közüzemi díjak csökkentéséből tudják kispórolni költségeiket.

Az Oktatási Intézeteket Fenntartók Országos Szövetsége (OFOSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületével egyetértésben Szili Katalinnak címzett petíciójában arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2006. évi költségvetés súlyosan veszélyezteti a közoktatást.

A petíció szerint az infláció, a növekvő energiaárak, szolgáltatási költségek, valamint a kötelező béremelés növelik az iskolák kiadásait, amit csak úgy tudnak az intézmények a jelenlegi költségvetés mellett kispórolni, ha télen bezárják az iskolákat. „Ahhoz, hogy a fűtés és a villamos áram fogyasztását korlátozzák az iskolákban, januárban egy-két hétre, a kisebb intézmények esetében akár több időre is szüneteltethetik az oktatást” – mondta Kaszás Mátyás, az OFOSZ elnöke, hozzátéve, hogy a kényszerszünet miatt a tanév kitolódhat.

Az OFOSZ ezért a közoktatási normatíva inflációs mértékű emelése érdekében arra kéri a képviselőket, hogy jelenlegi formájában ne fogadják el azt a költségvetést, amely – mint az elnök mondta – még a szinten tartás feltételeinek sem felel meg.

Az országos szervezetek levelükben azt írják, habár a kormány az áfacsökkentésre hivatkozva alacsonyabb költségeket jósol 2006-ra, ez az iskolákat alapvetően nem érinti, hiszen költségvetésük 70-80 százalékát bérek kifizetésére fordítják, amely áfamentes. Kaszás Mátyás úgy látja, hogy csak az inflációs mértékű normatívaemelés az egyetlen elfogadható megoldás, amellyel a kormányzat a szinten tartást biztosítani tudja.

A petíciót Világosi Gábornak, az Országgyűlés alelnökének képviseletében Juhász Bálint vette át a Parlament előtt hétfőn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik