Belföld

Gyurcsány: az MSZP egyedüli győzelemre készül

Gyurcsány Ferenc szerint az EU költségvetésében Magyarországnak az első három legnagyobb támogatást kapó országnak kell lennie, az új kormánynak államigazgatási reformmal kell kezdenie, az MSZP pedig arra készül, hogy egyedül nyerje meg a választásokat – derült ki az Info Rádió interjújából.

A miniszterelnök szerint egy akkora pártnak, mint az MSZP arra kell készülnie, hogy egyedül nyerje meg a parlamenti választásokat 2006-ban. Három megyében, Bácsban, Csongrádban és Vasban már megkötötték a megállapodást az SZDSZ-szel, így ott lesz 6-7 közös jelölt. 2002-ben egy, vagy két közös jelöltje volt a két pártnak, ennél az együttműködés tehát szorosabb, de az MSZP és az SZDSZ külön készül a választásokra.

Véleménye szerint a koalíciós tárgyalásokat a választási eredmény kihirdetését követően lehet folytatni akkor, ha érdemes. A két párt programja és a politikai kultúrája összehangolható, de hogy kell-e, szükséges-e, vagy lehetséges-e koalíciót kötni, azt a második forduló után lehet megmondani – fogalmazott.


Az első három támogatottban kell lennünk


Gyurcsány Ferenc az uniós költségvetés kapcsán két feltételt nevezett meg: stratégiai cél, hogy a felzárkózást szolgáló forrásokból Magyarország az egy főre jutó támogatást tekintve az első három tagállam között legyen az unióban, valamint az is fontos, hogy a pénzek felhasználásában speciális szabályok vonatkozzak az országra, például a lakásfelújításra, vagy az alacsonyabb rendű autóutak építésére vonatkozóan. Ha ezeket sikerül elérni, akkor már mindenben lehet kompromisszumot kötni – mondta a kormányfő.

A brit elnökség az EU bruttó nemzeti jövedelmének 1,03 százalékára korlátozná a közös költségvetés kiadásait a következő uniós költségvetési időszakban 2007 és 2013 között, 871 milliárd euróról 847 milliárdra szállítaná le, de Londonban most újabb javaslatot ígérnek.

A kormányfő azért lobbizik, hogy fogadják el a különleges elbánást Közép-Magyarország esetében. A kormányfő szerint nem érdemes vétóval fenyegetni az Európai Tanácsban, “hanem egyenesen kell beszélni”. Mint mondta, a legrosszabb költségvetés is háromszor annyi pénzt hoz Magyarországnak 2007 után, mint ha nincs költségvetés, és a jelenlegi számok mennek automatikusan tovább.

12 minisztérium maradhat

Gyurcsány Ferenc kifejtette: már a választások első fordulója előtt leteszi pártja asztalára azokat a törvénytervezeteket, amelyeket meg akar valósítani az első száz nap alatt. “Az első száz nap programja ezen törvények végrehajtása lesz, közötte van a központi államigazgatás átalakítása is” – mondta. A miniszterelnök szerint a választás utáni első hónapok – bárki is alakít kormányt – egy nagyon alapos központi igazgatási reformmal kezdődnek majd, amelynek része a megyei állami intézmények átfogó átalakítása is. Nem gondolja, hogy ebben megegyezésre lenne szükség a két nagy párt között, mert ezt a területet nem kétharmados törvény szabályozza. Tíz-tizenkét minisztériumnál senki nem tervez többet. Gyurcsány elképzeléseiben egészen pontosan tizenkettő szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik