Belföld

Parlamenti színjáték: EU-költségvetés és áramár

Gyurcsány Ferenc szokásos hétfői napirend előtti felszólalásában elsősorban az Európai Unió költségvetéséről, és a tárgyalásokon a magyar kormány által képviselt érdekekről tájékoztatta képviselőtársait és a polgárokat.


Néma felállás a Parlamentben

Orbán Viktor napirend előtti felszólalásában a 2004 december ötödiki kettős népszavazással, azon belül is a határon túli magyarság kettős állampolgárságával kapcsolatban szólt néhány szót. „Rossz helyen, magunkon kívül kerestük eddig a megoldást: törvények, határozatok, politikai nyilatkoztok formájában. Pedig a megoldás belül van, ez pedig a tisztelet. Tisztelet a határon túli magyarság kitartásáért és hűségéért. Azt javaslom, itt és most egy percre álljunk fel és tisztelegjünk” – mondta Orbán Viktor a Parlamentben hétfőn. A Fidesz elnökének felszólítására valamennyi ellenzéki képviselő felállt székéről. A kormánypártiak azonban mindaddig ülve maradtak, míg Szili Katalin házelnök – a szabályoknak megfelelően – el nem rendelte az egyperces néma felállást.

A kormányfő szokásos felszólalásában az Európai Unió (EU) 2007-es költségvetéséről értekezett. Tony Blair brit miniszterelnök – mint az EU soros elnökének vezetője – várhatóan hétfő este nyújtja be javaslatát a huszonötök elé. Gyurcsány Ferenc kiemelte, a költségvetés alapvetően meghatározza a mindennapi érdekünket, ezért a kormány határozottan fog fellépni a magyar nemzeti érdekekért.

„Sok vita lesz, de ez természetes, hiszen az EU 25 államból áll, 25 különböző érdeknek kell megfelelni. Itt most az a kérdés, hogy a szociális Európa kettétörik-e” – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: bár jelentős távolság van még Magyarország és Európa nyugati része között, de nem választ el tőlük jelentős szakadék. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország – csakúgy, mint a régió országai – szeretné behozni az évszázados lemaradást.

A régióért is felelősek vagyunk

„Nemcsak magunkért vagyunk felelősek, hanem a régió országaiért, a határon túli magyarságért, Romániáért és Bulgáriáért is. Nem akarunk másodrangú állampolgárok lenni. A többsebességes Európa rendben van, de a többosztályú Európát vissza fogjuk utasítani” – mondta a kormányfő. Hozzátette: nem helyesli, hogy akkor akarják visszafogni az EU költségvetését, amikor 15-ről 25-re nőtt a tagállamok száma, ráadásul egyre több a cél, amelyre pénz kell. Gyurcsány Ferenc elmondta, nem csupán a költségvetés növelése a cél, hanem az is, hogy a forrásokhoz minél jobb feltételek között juthassunk hozzá.

„A 25 tagállamnak eltérőek a problémái, másra kell a pénz Londonban, mint Békéscsabán. Úgy gondolom, nem Brüsszelben kell eldönteni, Magyarországnak mire van szüksége” – véli a miniszterelnök. Kiemelte: Magyarország kezdeményező és javaslattevő szerepet fog játszani a tárgyalásokon, és nem fog lemondani a Kohéziós Alapról.

Legtöbb támogatást a magyaroknak!

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: az uniós költségvetést a saját nemzeti költségvetésünk céljaira kell fordítani. A kormány célja pedig annak elérése, hogy Magyarország benne legyen az első három tagországban, ahol a legmagasabb az egy főre jutó uniós támogatás.

Dávid Ibolya nagyobb betekintést kért

A miniszterelnök felszólalását követően Dávid Ibolya kért szót. Reagálásában kifejtette: sok dologban egyetért Gyurcsány Ferenccel, nehezményezi azonban, hogy a Tony Blairrel történt találkozón elhangzottakról a kormányfő nem tájékoztatta a parlamenti pártokat. Mint mondta, még nem késő: a költségvetés benyújtását követően Blair miniszterelnöknek küldendő levele előtt – amelyben a magyar kormány álláspontját tervezi kifejteni Gyurcsány Ferenc – még egyeztethet képviselőtársaival. A miniszterelnök viszontválaszában úgy reagált: jövő héten kedden részt vesz az integrációs bizottság ülésén, ahol minden felmerülő kérdést megválaszol.

Az MDF elnöke felszólalásában sérelmezte – sőt, egyenesen morbidnak nevezte –, hogy a tavalyi népszavazás kudarcáért felelős kormányfő az évfordulón éppen a Partiumból származó Kölcsey Ferenc egyik idézetét – „A haza minden előtt” – adta felszólalása címének.

Áramár minden előtt?

A Fidesz frakcióvezetője reakciójában hangsúlyozta: fontosabb annál, mi lesz hét-nyolc év múlva, mint az, hogy mi lesz addig. Áder János azt nehezményezte, hogy az elmúlt két hétben az áramárral kapcsolatban a kormány tagjai egymásnak gyökeresen ellentmondó nyilatkozatokat adtak ki. „Kérdés, kinek is lehetne adni a nagy szélkakas emlékérem arany fokozatát vörös taréjjal” – viccelődött az ellenzéki politikus. Hozzátette: arra már a kormányoldal is rájött, hogy tíz éve rossz szerződést kötött, ennek megváltoztatásához azonban elégséges egy gazdasági miniszteri rendelet módosítása. Hogy az áram ára 2006 március elsejétől csökkenhessen, a Fidesz kidolgozta ezt a módosítást, amelyet Áder János személyesen át is adott a miniszterelnöknek.

Gyurcsány Ferenc megköszönte a javaslatot, viszontválaszában azonban elmarasztalta az ellenzéket, hogy a hosszú távon az emberek mindennapjait befolyásoló EU-s költségvetés helyett még mindig az áramár kérdésével vannak elfoglalva.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik