Belföld

2010-re készül a Fidesz

Szombaton pontosítja 2010-ig tartó oktatási stratégiájának részleteit a Fidesz. Ennek egyik eleme lenne, hogy érettségi előtt minden diák pár napot a határon túli magyar területen kell eltöltsön, hogy megismerje az ott élőket.

Az oktatás esélyteremtő szerepének megerősítését, a diákhitel korrekcióját, a nemzeti alaptanterv kiegészítését, a pedagógus életpályamodell bevezetését emelte ki a többi között a Fidesz 2010-ig tartó oktatási programjából Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.


Szombaton szakkonferencián a választásokra felkészülés jegyében pontosítják a 2010-ig tartó oktatási program stratégiai elemeit. A diákhitel konstrukciója kiegészülne, és az önköltséges képzés költségeit teljes egészében lefedné a hitel.


Életpálya


Megújított formában bevezetnék a 2001-ben kidolgozott pedagógus életpályamodellt is. Ugyanis Pokorni szerint minden iskolában szükség van fejlesztő pedagógusokra, logopédusokra, gyógypedagógusokra, pedagógiai asszisztensekre. Ennek megvalósítását nem a tanári kar felduzzasztásával képzelik el, hanem az állásban lévő pedagógusok továbbképzésével.


A Fidesz alelnöke szerint szükség van a megszüntetett kollégiumi közalapítvány újrateremtésére.


Nemzeti vonal


A következő kormányzati ciklusra készülő oktatási program része az is: senki ne érettségizhessen le úgy, hogy legalább pár napot ne töltött volna el határon túli magyar területen, és ne találkozott volna határon túli magyar fiatalokkal.


A szakpolitikus fontosnak mondta a nevelés, az értékközvetítés feladatának újragondolását, a nevelési eszközök megerősítését.


A Fidesz programot dolgoz ki, amely az elmúlt években szétesett iskolai diáksport és a művészet gyakorlását segíti az iskolákban.


Pokorni Zoltán jónak és folytatandónak tartotta a szakképzésben a térségi integrált szakképző központokat, nyelvi évfolyamok beillesztését az oktatási rendszerbe, az Útravaló ösztöndíjprogramot, amely jól kiegészíti a minisztersége idején indított Bursa Hungarica ösztöndíjprogramot. Kitért arra, hogy folytatnák az Arany János Tehetséggondozó Programot is.


A diákokat nem tájékoztatják


A diákok, a tanárok és a szülők értetlenül állnak az új alapszakok előtt – állítja a Fidesz oktatáspolitikusa. Szerinte az érintetteknek fogalmuk sincs arról, hogy akkreditáltak-e a szakok, a munkaerőpiac elfogadja-e ezeket a végzettségeket, kell-e majd újból felvételizni a mesterképzésre, s ezért fizetni kell-e? A ma még hatályos jogszabály szerint két évre előre meg kell mondani, “mi vár a diákokra”, most ezt két hónapra előre sem tudják – tette hozzá Pokorni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik