Belföld

Szlovák szervezetek tüntettek a Kossuth téren

A kisebbségi jogok megvalósulása érdekében és a jövő évi költségvetés ellen tartottak tiltakozó demonstrációt budapesti szlovák szervezetek pénteken a Kossuth téren.

A tüntetés a Nagymező utcában, az egykori nemzetiségi szövetségek központja előtt kezdődött, majd a mintegy ötven ember az Alkotmány utcán keresztül, rendőri kíséret mellett a Kossuth térre vonult.

A parlament előtt Noszlopy Katalin főszervező, a fővárosi szlovák önkormányzat tagja felolvasta Szili Katalinnak, az Országgyűlés elnökének címzett 13 pontos petíciót.

A szervezetek egyebek között követelik a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletének rendezését, egy önálló kisebbségi rádióadás létrehozását, önálló, nyugati frekvencia biztosításával, valamint azt, hogy az Oktatási Minisztérium vonja vissza a nemzetiségi oktatási fejkvóta eltörlését, illetve csökkentését.

A demonstráción –mint elmondta –a szlovák mellett horvát, német és szerb szervezetek is képviseltették magukat. A Matica Slovenská nevű hazafias szlovák művelődési szervezet is részt vett a tüntetésen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik