Belföld

Az SZDSZ eltörölné a sajtórendészeti vétséget

Az SZDSZ a pártállami időkre emlékeztető sajtórendészeti vétség eltörléséről szóló módosító javaslatot nyújt be a Büntető Törvénykönyvhöz pénteken az Országgyűlésnek - jelentette be Fodor Gábor.

„Egyszer és mindenkorra világossá kell tenni, hogy a sajtószabadság kérdésében, a szólás és véleménynyilvánítás szabadsága kérdésében a rendőrségnek nincs keresnivalója, ez nem lehet rendőrségi ügy egy demokráciában sohasem” – mondta több, közelmúltban történt esetre hivatkozva. Hozzátette: a javaslat elfogadásával minden folyamatban lévő eljárást megszüntetnének, hiszen az arról szóló törvényi alapot felszámolnák. A szabaddemokrata politikus felidézte, hogy a sajtórendészeti vétség volt az a kategória, amelyet egyfajta gumi paragrafusként használva a pártállam korszakában, a demokratikus ellenzék tagjaival szemben alkalmaztak, elsősorban a szamizdat kiadványok előállítása kapcsán.

Sajtórendészeti vétséget követ el, és pénzbüntetéssel sújtható az, aki engedély nélkül állít elő vagy terjeszt olyan sajtóterméket, amelynek előállításához vagy terjesztéséhez engedély szükséges, illetve olyan sajtóterméket terjeszt, amelynek lefoglalását vagy elkobzását rendelték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik