Belföld

Gyurcsány szerint szociális biztonságra van szükség

A miniszterelnök szerint Magyarország szociális nyugalmat akar, és ez befolyásolja a költségvetés hiányát. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati rádióban kedden elhangzott interjújában úgy vélte: figyelmeztető jelnek kell tekinteni más országok példáját.

Magyarország egy olyan programot valósít meg, amelynek az egyik fő célja, hogy növekedjen a szociális biztonság – mondta a kormányfő a még hétfőn felvett nyilatkozatában. A magyar költségvetési hiányáról úgy nyilatkozott Brüsszelnek, hogy az azért ekkora, mert “húsz év után, 2001-2002-ben úgy döntött ez az ország, hogy végre nagyobb szociális nyugalmat akar, növekvő nyugdíjakat, növekvő családtámogatást, épülő autópályákat, (s) ez megterheli a költségvetést”.

“Legyen figyelmeztető azon országok példája, ahol nem tudták a szociális szempontokat érvényesíteni, ott előbb-utóbb baj volt” – hangsúlyozta a kormányfő, aki ebben az összefüggésben korábban már többször az európai zavargásokra utalt. A kedden sugárzott interjúban Gyurcsány Ferenc hozzátette: ő maga nyugalmat szeretne.

A felvetésre, hogy Veres János pénzügyminiszter a parlamentben hétfőn azt mondta, Magyarország nemzeti érdeke a maastrichti kritériumok betartása, a miniszterelnök úgy válaszolt: “nem azt mondta (…), hogy ma kell betartani, hanem, hogy ebbe az irányba kell menni”.

A miniszterelnök nem tudja, mire utalhatott gazdasági minisztere, amikor hétfőn a parlamentben azt mondta, Orbán Viktor Fidesz-elnök személyesen beszélt le Magyarországra készülő külföldi befektetőket. Mint mondta, erről alkalomadtán megkérdezi Kóka Jánost.

Gyurcsány Ferenc az interjúban maga hozta szóba a vidéki élet kérdését, s sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy nem tudott erről a kérdésről érdemben beszélni a legnagyobb ellenzéki párttal hétfőn a parlamentben, mert az nem volt hajlandó szavaira érdemben reagálni. A kormányfő szerint pedig a legfontosabb kérdés ma a föld, a vidék, a mezőgazdaság, azok az ügyek, melyek arról szólnak, hogyan lesz könnyebb az élet vidéken, a többi között a szociális földprogram segítségével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik