Belföld

Az egyházak elfogadják Kuncze bocsánatkérését

Közös nyilatkozatban közölték kedden a történelmi egyházak, hogy nem értették félre az SZDSZ nevében kifejtett nézeteket az állam és az egyház kapcsolatáról, s ha az egyházakhoz intézett levelét Kuncze Gábor pártelnök bocsánatkérésnek szánta, azt a maguk részéről elfogadják.

Az SZDSZ egyik vezető parlamenti képviselője által nyilvánosan tett kijelentésekre reagálva a katolikus, a református és az evangélikus egyház, valamint a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) vezetői kijelentették: „a pártjuk nevében kifejtett nézeteket tisztán megértettük és nem félreértettük”.

Kuncze Gábor múlt vasárnap nyílt levélben fordult 25 magyarországi egyház vezetőihez az SZDSZ egyházfinanszírozási javaslata kapcsán, amelynek lényege, hogy az egyházak hitéleti tevékenységét ne valamennyi adófizető, hanem csak a hívek e célra elkülönített adójából finanszírozzák. Az SZDSZ összevonná az szja egyházaknak és civil szervezeteknek adható egy-egy százalékát.

A négy történelmi egyház keddi közös nyilatkozatában közölte, hogy az állam és az egyház kapcsolatáról felvetődő kérdésekre igazi választ elsősorban a törvények betűjének és szellemének korrekt megtartása jelenti, nem pedig a napi, választási szempontok szerint megfogalmazott, tartalmilag ellentmondásos, komolytalan javaslatok hangoztatása.

Hozzátették: szeretnének kimaradni mindenfajta politikai kampányból, és sajnálattal állapíthatják meg, hogy az SZDSZ egyes képviselői a választás közeledtével a vallásos emberekkel nem szimpatizáló szavazók voksainak megszerzésére törekednek, és ezért az egyházellenes hangulatkeltés eszközeitől sem riadnak vissza. „Reméljük, hogy e képviselők által megfogalmazottak nem tükrözik a párt egészének véleményét, és ezért az Elnök úr a levelet bocsánatkérésnek szánta – és ha ez így van –, azt a magunk részéről elfogadjuk” – fogalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik