Belföld

A TASZ Lamperth felmentését kéri

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyílt levélben fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz amiatt, hogy a múlt héten Makón kampánykiadványok terjesztése miatt a rendőrség eljárást indított a legnagyobb ellenzéki párt két tagja ellen; kampányanyagaikat és a kampányfőnök számítógépét lefoglalták, az aktivistákat előállították. Egyes hírek szerint azonban a helyi Fidesz belháborúja áll a háttérben.

Nem a baloldalról tettek feljelentést

Sajtóhírek szerint jobboldalhoz köthető személy tett feljelentést a néhány héttel ezelőtt Makón, Polgári Szó címen megjelent kiadvány miatt – jelentette ki Buzás Péter polgármester is hétfői sajtótájékoztatóján, a Csongrád megyei városban.


Bár a legnagyobb ellenzéki párt a csongrádi Fidesz elleni összehangolt támadást emleget, információink szerint a Fideszen belüli, valamint a Fidesz és a polgári körök közötti háborúskodás áll a múlt héten kirobbant makói szórólapügy hátterében – írja a Hírszerző. Az online lap arról is tudósít, hogy a Makói Rendőrkapitányság állampolgári bejelentésre sajtórendészeti vétség gyanúja miatt eljárást indított Martonosi György helyi fideszes országgyűlési képviselő két munkatársa ellen, akik a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint „olyan sajtóterméket készített[ek] és terjesztett[ek] széles körben, amely nem felelt meg a sajtótörvényben foglaltaknak, azaz a sajtóigazgatási szabályoknak”. Értesülésük szerint a bejelentő egy fideszes volt. A Polgári Szónak elkeresztelt sajtótermék Makó szocialista polgármesterének vélelmezett meggazdagodásáról szólt, kiadójaként pedig a Polgári Körök Koordinációját tüntették fel az impresszumban.


Az eljárás ellen a Fidesz vezetősége is tiltakozott, akkor még nem tudván, hogy a saját portáján is szét kellene néznie. A TASZ közleménye most arra hívja fel a figyelmet, hogy – mint írják – 2003 óta megszaporodtak a nyilvánvalóan pártpolitikai indíttatású, a politikai szabadságjogok érvényesülését komolyan fenyegető rendőri fellépések.

A TASZ ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy kezdeményezze Lamperth Mónika belügyminiszter felmentését, és haladéktalanul indítson vizsgálatot az elmúlt évek politikai szabadságjogokat érintő rendőri túlkapásai miatt.

A TASZ ugyanakkor leszögezi: a makói incidensre nem kerülhetett volna sor, ha az elmúlt tizenöt évben az Országgyűlés megalkotja a demokratikus jogállam követelményeinek megfelelő, új sajtótörvényt. Ennek elmaradásáért valamennyi politikai pártot felelősség terheli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik