Belföld

Új püspököt választ az evangélikus egyház

A Magyarországi Evangélikus Egyház nyugállományba vonuló elnök-püspöke utódjának megválasztására az északi egyházkerület egyházközségeiben a hétvégén megtartották a közgyűléseket, a szavazás eredményét december 5-én állapítják meg – közölte az egyház szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A február végén megüresedő tisztségre három budapesti lelkészt jelöltek: Bence Imrét, a budavári gyülekezet kisegítő lelkészét, Fabiny Tamást, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát és Széll Bulcsú kispesti lelkészt – mondta Hafenscher Károly.

Az evangélikus egyháznak három püspöke van: D. Szebik Imre (északi egyházkerület), Ittzés János (nyugati egyházkerület) és Gáncs Péter (déli egyházkerület).

Hafenscher Károly az MTI-nek elmondta, hogy az új elnök-püspököt a három püspök (Gáncs Péter, Ittzés János és az új püspök) közül választják meg a következő általános választáson, a nyolc hónapos átmeneti időszakban a feladatokat ideiglenesen az országos közgyűlés elnöke, Ittzés János látja el.

Közölte továbbá, hogy a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöki tisztségét D. Szebik Imre nyugalmazott püspökként tölti be a továbbiakban. Erre a posztra három évre szólóan tavaly novemberben választották meg a püspököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik