Belföld

Nyomozás indul az Ausztráliában élő ex-nyilas ügyében

Népirtás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Polgár Lajos ellen tett feljelentés ügyében a Fővárosi Főügyészség - mondta a vádhatóság szóvivője az MTI-nek szerdán.

A magyar hatóságokhoz az ősz folyamán érkezett meg a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ kérelme, amelyben átfogó vizsgálatot kértek Polgár Lajos, az Ausztráliában élő egykori nyilas vezető második világháborús tevékenységével kapcsolatban.

Varga Jenő, ügyészségi szóvivő elmondta: a Fővárosi Főügyészség az ügyben népirtás gyanúja miatt rendelt el nyomozást, melynek lefolytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Korábban a magyar Külügyminisztérium közölte: a holocaust áldozatai elleni bűntetteket vizsgáló intézet azt kérte, hogy amennyiben egyértelmű bizonyítékok kerülnek elő, a magyar hatóság kezdjen bűnvádi eljárást Polgár Lajos ellen.

A Simon Wiesenthal Központ igazgatója korabeli bírósági jegyzőkönyvek fénymásolatát csatolta kérelméhez és azok alapján arra a megállapításra jutott, hogy Polgár számos magyar zsidó sorsát érintő döntést hozott, és feltehetően gyilkosságok és üldözések részese volt.

A 89 éves Polgár Lajos elismerte, hogy ifjúsági vezető volt a Nyilaskeresztes Pártban, és az egyik magas rangú pártvezető, a háborús bűnök miatt később kivégzett Gera József titkáraként is dolgozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik