Belföld

Tizenöt éves a Fővárosi Önkormányzat

Demszky szerint Budapest az elmúlt tizenöt év alatt újjászületett, a szürke, unalmas városból nyitott, dinamikus, multikulturális központtá, Európa egyik tényleges kulturális fővárosává vált - jelentette ki a főpolgármester hétfőn, a fővárosi önkormányzat tizenöt éves kulturális, oktatási ténykedéséről tartott sajtótájékoztatón.

Demszky bejelentette, hogy 2011-ben Budapest az Európai Unió soros fővárosaként megvalósítja azokat a beruházásokat, amelyeket a 2010-es Európa kulturális fővárosa pályázatra kívántak teljesíteni. Hozzátette: hogy ne rontsák Pécs helyzetét, a tervezett programok jó részét egy évvel később valósítják meg. Ezek között szerepel a régi pesti zsidónegyed rehabilitációja, a volt óbudai gázgyár kulturális hasznosítása és a dél-budai Duna-parti fejlesztés is.

A főpolgármester kifejtette, hogy a kultúra és az oktatás terén 1990 óta a patinás színházak, iskolák megújítására törekedtek. Kiemelte a különböző fesztiválok (tavaszi, őszi) és a Sziget rendezvényeinek fontosságát, illetve a kortárs kísérletezés, a könnyű és az alternatív műfajok jelentőségét. Az oktatás terén eredmény, hogy a 148 középiskola közül ötvenet felújítottak, illetve hogy az “élethez igazították a kérdést”. Ennek köszönhetően nemzetközileg is alacsony Budapesten a fiatalok munkanélkülisége – fűzte hozzá Demszky Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik