Belföld

Több mint 7 milliárd plusz közoktatási normatívákra

Több mint hétmilliárd forinttal nőnek az egyes közoktatási normatívákra fordított források a jövő évi költségvetésben – közölte Magyar Bálint az MTI kérdésére csütörtökön.

Az alapfokú művészeti oktatásban, a zeneművészeti ágban a tervezett 80 ezer forint helyett 105 ezer forint lesz a normatív támogatás – mondta el az oktatási miniszter arra a felvetésre, hogy mely területeken várhatók módosítások, miután szerdán egyeztettek a frakciók, az érintett szaktárcák és a miniszterelnök.

Magyar Bálint tájékoztatása szerint az egyéb művészeti ágak normatív támogatása 40 ezer forint helyett 59 ezer forint lesz. A művészeti oktatásra így mintegy 1,8 milliárd forinttal jut majd több. Megmarad – bár erősen csökkentett összeggel – 1 milliárd forint helyett mintegy 200 millió forinttal a minőségi pályáztatási díj, amellyel jövő szeptembertől a kiemelkedő teljesítményt nyújtó művészeti iskolákat ismernék el – közölte a szaktárca vezetője. Hozzátette: a két tanítási nyelvű iskolák normatívája is visszaáll 61 ezer forintról 76 500 forintra. Nő a kollégiumi normatíva is, az eredetileg tervezett 292 ezer forinthoz képest 314 ezer forint lesz.

Magyar Bálint úgy értékelte: ezzel orvosolják a nagyobb problémákat. Kitért arra is, hogy a társulások támogatása a tervezett 35 ezer forint helyett 45 ezer forintra emelkedik, továbbá az 1500 fő alatti kistelepülések támogatására 35 ezer forintos normatívát különítenek el.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: az oktatási miniszter megtette az “első fél lépést” a közoktatás finanszírozásának normalizálása felé, de a nagyobbik még hátra van, azaz az alapnormatívák jelentős növelése, a minőségbiztosítás, a pedagógus-továbbképzési normatívák bővítése és az integrált oktatás normatívájának emelése.

Ha ez nem történik meg, akkor az intézményhálózat szűkülése, az oktatás minőségének romlása, az integrált oktatás nem megfelelő minősége prognosztizálható – mondta, hozzátéve: várják a miniszter lépését ez ügyben.

Elmondta: a PDSZ azt kéri, hogy az oktatási miniszter vonja vissza azt a jogszabálytervezetet, amely a közoktatás finanszírozási garanciájának megszüntetését és azonnali forráskivonást tenne lehetővé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik