Belföld

SZDSZ kiáll az egyedülálló meddő nők gyermekvállalásáért

Az SZDSZ az egyedülálló meddő nők számára is lehetőséget adna a dajkaterhességre, és bővítené a petesejt-adományozók körét az egészségügyi törvény keretei között – közölte Mézes Éva országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés egészségügyi bizottságának liberális alelnöke elmondta: fontos kérdés a nők önrendelkezési jogát illetően, hogy az egyedülálló meddő nők is részt vehessenek a lombikbébiprogramokban. Társadalmi igény is van arra, hogy ezek a nők is megkaphassák ugyanazt az egészségügyi segítséget, mint mások – fűzte hozzá.

Közölte, hogy a liberálisok ismét előhoznák a dajkaterhesség kérdését, mivel Magyarországon erre jelenleg nincs törvényi lehetőség. A képviselő emlékeztetett, hogy a parlament 1997-ben már elfogadta a dajkaterhességről szóló szabályozást, azonban a végrehajtását akkor elhalasztották. Az SZDSZ ugyanazt a paragrafust emelné be a törvénybe, amely nyolc éve megszületett, de annak szakmai-társadalmi vitáját mindenképpen lefolytatná – mondta.

Hozzátette, hogy a javaslat mottója: “apa nélkül felnőtt gyereknek lenni jobb, mint meg sem születni”. Mézes Éva beszélt arról, hogy a liberálisok a petesejt-adományozók körét kiegészítenék azzal, hogy kivételes esetben ne csak rokon, hanem akár barátnő is adományozhasson petesejtet a meddő nő számára.

Mint mondta, az egészségügyi törvény módosítását hamarosan tárgyalja az Országgyűlés, az SZDSZ ehhez nyújtja majd be javaslatait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik