Belföld

A törvénymódosítás erősíti a kisebbségeket

Az életbe lépő módosított kisebbségi törvény növeli a közösségek önállóságát, felelősségét, politikától való függetlenségét, amely már a 2006-os kisebbségi önkormányzati választásokon is lemérhető lesz - hangsúlyozta Teleki László a roma ügyekért felelős politikai államtitkár.

Teleki kiemelte annak jelentőségét, hogy „kisebbségi önkormányzatot csak egyéni nyilatkozattal igazolt kisebbségi tagok választhatnak”, szerinte már a jövő évi helyi és a 2007-es közép- és országos szintű kisebbségi választásokon kiderül, milyen pozitív változást hoz a jogszabály.

Göndör István országgyűlési képviselő szerint a törvénymódosítás „abba az irányba terel bennünket, hogy jó megoldást találjunk a kisebbségek parlamenti képviseletére” is.

A módosítás fontos eleme a 2007-től érvényes differenciált és parlamenti döntéssel garantált állami finanszírozás, amely a kisebbségi közösségek és intézmények számára többlettámogatást biztosít a többletfeladatok vállalásához – mutatott rá Magyarné Braunsteiner Márta, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal főosztályvezető-helyettese.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik