Belföld

Boross szerint 56 üzenete Szent István-i parancs

Boross Péter szerint ezeréves Szent István-i parancs szólalt meg a lelkekben 1956-ban: megmaradni, de mindenáron; a volt miniszterelnök erről a Honvédelmi Minisztérium Stefánia Kulturális Központjában rendezett ünnepségen beszélt szombaton.

Az 1945-1956 közötti politikai üldözöttek szervezeteinek hagyományos, október 23-ához kötődő megemlékezésén Sólyom László köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztésére – 56-os emlékérmeket, valamint emléklapokat adott át. Az érmekben többen posztumusz részesültek.

Boross Péter beszédében kiemelte, hogy 1956. október 23-án megszólalt valami, egy rémületben tartott ország fejezte ki szabadságvágyát és a többség nagy kockázatot vállalt.
Fontosnak nevezte, hogy 1956 szép üzenete, a harcban elesettek, valamint a több mint háromszáz, kötél által kivégzett ember emléke mindig legyen jelen a közéletben, közvélekedésben, a generációk gondolkodásában.

Az elismerések átadása után Sinkovics Gyula, az 56-os Szövetség országos elnöke nyújtotta át az évente odaítélt 56-os történelmi lyukas selyemzászlót és az azt kísérő oklevelet azoknak az önkormányzatoknak, amelyek a szervezet megítélése szerint sokat tettek a közélet tisztasága és a környezeti kultúra érdekében.

A legnagyobb taps Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét fogadta, amikor átvette városa elismerését. Mellette Veszprém megye, Miskolc, Zalaegerszeg, a vajdasági Magyarkanizsa, továbbá Nagyigmánd, Zamárdi, Jánoshida és Nagynyárád önkormányzata részesült az elismerésben.

Sinkovics Gyula a szövetség nevében felkérte az ország önkormányzatait, hogy 2006-ban, a forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából minél több utcát, teret, intézményt nevezzenek el hiteles 56-os mártírokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik