Belföld

23 egyetem hitelesítés nélkül

Hivatalos hitelesítés nélkül működik több mint húsz felsőoktatási intézmény, mivel az iskolákat minősítő Magyar Akkreditációs Bizottságnak a kétciklusú képzések erőltetett iramú engedélyeztetése miatt nincs ideje arra, hogy az eljárásokat időre elvégezze – írja a Magyar Nemzet.

A késlekedés akkor lehet végzetes, ha egy intézmény minősítési eljárása során kiderül, hogy már évek óta működik olyan képzés, amely nem felel meg a feltételeknek.

A hazai egyetemek, főiskolák csak úgy működhetnek, ha a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) hitelesíti, hogy a képzések színvonala, az intézmény infrastruktúrája megfelel a feltételeknek. Az akkreditációs bizottság honlapján közzétett lista szerint jelenleg 23 olyan magyar felsőoktatási intézmény van, amelynek lejárt az akkreditációja. Köztük vannak olyan nagy múltú intézmények, mint a Budapesti Corvinus Egyetem (Közgáz), a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem.

Bár hivatalosan lejárt az intézmények hitelesítése, az akkreditációs bizottság szerint az mégis érvényes. Két évvel ezelőtt ugyanis a testület határozatot hozott arról, hogy a felsőoktatási intézmények hitelesítése addig érvényes, amíg nem minősítik újra őket. Az eredeti elképzelés az volt, hogy legyen minősítés nélküli időszak, de a testület fizikailag képtelen időre elvégezni ezt a munkát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik