Belföld

Egyelőre alapszakok lesznek csak a felvételi tájékoztatóban

Egyelőre tíz mesterszak rendelkezik érvényes akkreditációval, de a Magyar Akkreditációs Bizottság a közeljövőben még újabb mesterszakokra adhatja áldását.

A december elején megjelenő felvételi tájékoztatóban, egyelőre úgy tűnik, csak felsőfokú alapszakok szerepelnek majd. A Magyar Akkreditációs Bizottság ugyanis eddig csak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tíz mesterképzését akkreditálta. Az alapképzési szakok elfogadásánál az intézmények már megjelöltek 1-2 továbblépésre alkalmas mesterszakot is, amelyek megtalálhatók a felvételi tájékoztatóban. Ezekkel és az újonnan benyújtottakkal együtt így már összesen 190-200 mesterszak jelölhető meg a későbbiekben. Várhatóan a januári felvételi pótkötet megjelenéséig 20 mesterszak akkreditációja zárul majd le. A felvételi tájékoztatóhoz azonban a szokások szerint januárban megjelenik majd a hivatalos kiegészítő, amely további mesterszakokat nyithat meg a már diplomával rendelkezők számára.

A diákok jövő év február 15-ig adhatják majd be jelentkezési lapjaikat, immár csak felsőfokú alapképzésre (más néven bachelor-képzésre). Az alapképzési szakok száma az eddigiekhez képest 102-re csökkent, és már mindegyik rendelkezik érvényes akkreditációval. Hat szakon – orvos, állatorvos, gyógyszerész, fogorvos, jogász, építészmérnök – és a művészeti képzésben még nem vezetik be a kétszintű rendszert.

„A felsőoktatási törvény úgy fogalmaz, hogy átmenetet kell biztosítani az új rendszerre való átállásban. Az alapképzéseknél már megtörténtek az akkreditációs eljárások, a mesterszakoknál azonban szükség lehet átmenetre” – mondta el a FigyelőNetnek Mang Béla, az Oktatási Minisztérium felsőoktatási helyettes államtitkára. 2006. szeptember 1-től az intézmények az alapképzési szakokon kívül kiegészítő alapképzést indítanak a diplomával már rendelkező felvételizők számára. „2007. szeptemberére az átállás a mesterszakoknál is megtörténik” – mondta a helyettes államtitkár.

Még nincsenek pontos előírások arról, hogy a hallgatókat milyen feltételekkel veszik majd át az alapképzésről a mesterszakokra, ugyanis a törvényi szabályozás szerint csak a tanulók 35 százaléka folytathat majd felsőbb fokú tanulmányokat. A mesterképzési szakokra való bekerülésről intézményi eljárás keretében döntenek majd az intézmények. „Ennek szabályozása azonban a felsőoktatási intézmények hatáskörébe tartozik” – emelte ki Mang Béla.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik